header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 13 december 2017 08:12

Whizzkids helpen zuivelketen verduurzamen


Op het ‘techfest’ Bright Day met drones, robots, games, lasers en 3D-printers, werken in een hoek van de Jaarbeurs whizzkids aan apps voor een duurzame zuivelketen. Tijdens een tweedaagse hackathon worden uiteindelijk vier uitgewerkte ideeën gepitcht. De app Cow to Wow wint. De applicatie ‘helpt melkveehouders op ieder moment cruciale beslissingen te nemen’. 

Tekst en foto: Bert Westenbrink

Aan het eind van dag twee – ruim een uur voor de pitch waar de winnaar bekend wordt gemaakt – zijn de hackers, data-analisten, app-bouwers en studenten die deelnemen aan de Bright Cow Hackathon wel min of meer klaar. Ze zijn de verbazingen over de omvangrijke dataverzameling op melkveebedrijven voorbij, hebben de input van melkveehouders verwerkt en leggen de laatste hand aan hun presentaties. Op de tafels in het hackathonpaviljoen liggen zakken chips, broodjes, verpakkingen van snacks en bekers koffie en frisdrank, stille getuigen van een creatieve denkmarathon van twee dagen.

Frisse blik
De hackathon is een initiatief van de Duurzame Zuivelketen. Het idee: buitenstaanders met een frisse blik naar verduurzaming van de zuivelketen laten kijken. De opdracht: bedenk innovatieve oplossingen voor de dagelijkse uitdagingen waar melkveehouders voor staan om hun bedrijf duurzaam te maken en tegelijk economisch rendabel te houden. Bijvoorbeeld door tools te bedenken waarmee de melkveehouder aan de hand van weergegevens het welzijn en gezondheid van zijn koeien kan verbeteren, zijn veestapel beter kan monitoren, de bedrijfsvoering kan verduurzamen, het beheer en gebruik van zijn grasland kan optimaliseren of de productiviteit van zijn koeien kan vergelijken met die op andere bedrijven.
Na twee dagen zijn er nog vier teams over, bestaande uit whizzkids die de sector niet of nauwelijks kennen. Ze gaan aan de slag met informatie en data over de melkproductie, diergezondheid, inseminatie, voeropname, koe-eigenschappen en gps-locatiegegevens. Die data worden verrijkt met verhalen van melkveehouders die langskomen in de hackathontent in de Jaarbeurs om de ontwerpteams te vertellen over hun bedrijven. Zoals Jan Dirk van Mourik uit Winsum (Friesland) die zijn tweehonderd koeien melkt met de melkrobot, voert met de voerrobot, weidegang toepast en op zijn smartphone de koeien in de gaten houdt.
Zo krijgen de data-analisten en appontwikkelaars een indruk van de datastromen op een melkveebedrijf. “Er zijn al ontzettend veel data. Dus was er ook een boer die de ontwikkelaars vroeg om een goede database te maken, waar hij wat mee kan”, vertelt Pijke Oostra van het bureau Volt agency dat is ingehuurd voor de organisatie en het aantrekken van hackers, appbouwers, ontwerpers en datawetenschappers.

ICT-wereld
Ze zijn vooral afkomstig uit de Amsterdamse ICT-wereld, waar kennelijk jonge professionals uit de hele wereld neerstrijken. Zoals Artem Duplinsky uit Rusland. Hij kende de melkveehouderij niet, zeker niet die in Nederland, vertelt hij. “Wat mij opvalt? Nou, ik had al wel gehoord dat boeren met robots werken op de melkveebedrijven, maar ik heb me wel verbaasd over de schaal. Als ik dan denk aan mijn grootouders die ‘s morgens vroeg opstaan om te melken, dan is dat wel een groot verschil.”
De professionele data-analist werkt samen met Gosia Wrzesinska uit Polen en Ruben van der Zwaan uit Nederland aan een tool om ‘het leven van de koe te optimaliseren’ door ze op basis van experimenten het optimale dieet te geven. “We denken in termen van duurzaamheid en gezondheid”, vertelt Wrzesinska.

Realtime kennis delen
Twee tafels verderop zitten Fleur van Duijnhoven, Lieke en Sjoerd Rongen uit Nederland. Ze zitten gebogen over een laptop. De een studeert Bos en Natuurbeheer (WUR), de ander diergeneeskunde (Utrecht) en de derde ICT & Business (TUE). Ze zijn eigenlijk geen dataspecialisten, vertellen ze. Maar ze zijn wel geïnteresseerd in de hackathon en hebben nu een presentatie klaar met het idee om een cowmunity farming te vormen, waarbinnen boeren realtime kennis en data delen over de gezondheid van hun koeien. “Als een koe ziek wordt, kun je in de app zien hoe andere boeren dat probleem hebben aangepakt.”

Presentatie
Als het denkwerk is gedaan, is het tijd voor de pitch. De vier teams presenteren hun ideeën in een ruimte te midden van een bruisende wereld van gadgets, games en nieuwe technologieën. De jury – bestaande uit Oscar Meuffels, Wilco Brouwer de Koning, Miriam van ’t Veer en Tom van Arman – heeft dan al een idee over het winnende concept. Het viertal kijkt naar zaken als welzijn en gezondheid (‘happy life’) van de koe, duurzaamheid, effectiviteit en winstgevendheid, maar ook naar originaliteit, uitvoerbaarheid en praktisch nut voor de melkveehouder. Het winnende team gaat met € 2.000 naar huis en de toezegging dat serieus wordt gekeken of het concept in de praktijk uitgevoerd kan worden.
Het zijn Naveen Gopi, Chiron Hoeve-laken en Bijesh Chandran die met hun concept Cow to Wow de hackathon winnen. Het drietal heeft een dashboard ontwikkeld die de boer in staat stelt om op de belangrijke momenten die goede beslissingen te nemen aan de hand van data die op zijn bedrijf worden verzameld. “Het werd ons duidelijk dat de boer veel data heeft, maar daar weinig conclusies uit trekt”, licht het team toe. Het komt in de richting van de gevraagde ‘database waar de boer wat mee kan’.
De Duurzame Zuivelketen en NZO gaan aan de slag met de app. “Maar er wordt ook gekeken naar de andere concepten”, zegt Pijke Oostra. “In het dieetidee (‘Levenslang gelukkig’, red.) ziet de NZO ook zeker wel wat, werd na afloop gezegd. En de app voor kopziekte (Healthy Cow, red.) is misschien voor Nederland wat minder interessant omdat de ziekte hier niet zoveel voorkomt, maar er wordt wel over gedacht het concept in het buitenland onder de aandacht te brengen.”


Vier concepten voor duurzame melkveehouderij

Cow to Wow
Dit is een app vol met conclusies in plaats van gegevens. Dat is belangrijk voor boeren omdat de huidige systemen heel veel meten en nog meer informatie verschaffen, maar de boer niet echt ‘coachen’ in het nemen van beslissingen. Wat met name bijzonder is, is dat het meerdere bestaande technologieën die op een boerderij aanwezig zijn (bijvoorbeeld een melkrobot, mestrobot, voedingssystemen) samenbrengt in één overzichtelijk dashboard op de mobiele telefoon van de boer. Dat dashboard kunnen boeren volledig personaliseren zodat het ze echt in staat stelt om op ieder moment cruciale beslissingen te nemen. Dat helpt de boer om zijn tijd goed te besteden, maar wel optimaal gebruik te maken van alle moderne technieken op de boerderij.

‘Healthy Cow’
Door weersveranderingen kan de mineralensamenstelling in de bodem en het gras veranderen. Omdat koeien dat gras eten verandert ook de samenstelling van de mineralen in hun lichaam. Als ze bijvoorbeeld een te hoog kaliumgehalte hebben, kunnen ze ziek worden. Met onze app voorspellen we het risico voor de koe op basis van gegevens over het weer en de bodem. Hiermee besparen boeren niet alleen geld, maar blijven de koeien gezonder en produceren ze meer en een hogere kwaliteit melk.

‘Levenslang Gelukkig’
Deze oplossing helpt om het optimale dieet te vinden voor melkproductie én de gezondheid van de koe. Twee sleutelfactoren voor iedere boer in de dagelijkse bedrijfsvoering. We doen dit door gecontroleerde experimenten uit te voeren (A/B-tests) en resultaten te extrapoleren naar grote groepen van de kudde. Dat extrapoleren gebeurt met behulp van econometrische technieken om zo een ‘digitale vingerafdruk’ te maken van de gezondheid van de koe en het vermogen om melk te produceren.

Cowmunity Farming
Dit concept gaat over het delen van ‘boerenverstand’. Boeren krijgen realtime info over abnormale schommelingen in de individuele gezondheid van hun koeien. Hierdoor kan de boer sneller anticiperen, wat de gezondheid van de koe ten goede komt. Dit is een echt platform voor kennisuitwisseling: alles draait erom dat gebruikers al hun ervaringen delen zodat iedereen van elkaar leert wat anderen in vergelijkbare situaties hebben gedaan.

Login om meer te lezen

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties