header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 29 januari 2018 09:35

Engineering in het DNA van machinefabrikant Groba


Engineering zit in de genen van kaasverwerkingsmachinefabrikant Groba. De Nederlandse onderneming levert wereldwijd klantspecifieke installaties en volledige lijnen voor het verwerken van alle mogelijke soorten en groottes kaas tot voorgesneden stukken, blokjes, sticks en geraspte kaas. Bij het ontwerp komt de nodige knowhow en vakmanschap kijken. De nieuwste innovatie is een robot voor het ontkorsten van kaas.

Tekst + Foto: Yves De Groote

Vorig jaar was voor Groba een bijzonder jaar. “We vierden in december ons veertigjarig jubileum”, zegt directeur-eigenaar Robin de Groot. “Mijn vader begon het bedrijf in 1977 op vraag van een kaasproducent met de bouw van een eenvoudige machine voor het in mooie stukken snijden van Edammer kaas, een primeur in Nederland.” Succes bleef niet uit. “Supermarkten en groothandelaren vroegen steeds meer naar voorgesneden kaas.”
De afgelopen decennia breidde niet alleen het machineaanbod, maar ook de markt gestaag uit. “We zijn geëvolueerd naar een merkleverancier met een breed gamma machines voor het verwijderen van de korst en folies, het snijden en raspen van alle mogelijke soorten en groottes kaas. Onze klanten zijn verspreid over de hele wereld. 80 procent van onze omzet realiseren we in het buitenland, waarvan een groot deel zelfs buiten Europa.”
Het bedrijf, gevestigd in een modern pand aan de rand van Nederweert, telt veertig medewerkers, waarvan een substantieel deel werkzaam is op de afdelingen engineering, R&D en sales. In de productiehal, naast het kantoor worden de modulaire machines grotendeels gebouwd; slechts een deel van werk besteedt Groba uit, zoals het frezen. “We willen de kwaliteit volledig in de hand houden”, benadrukt Paul Pouwels, die samen met De Groot de directie vormt. “Onze kracht ligt in de complete integratie van verschillende machines, ook van derden, in een productielijn. Zo nodig passen we een ontwerp van onze machine aan zodat deze in de beschikbare ruimte ingepast kan worden. We zorgen ook voor de volledige automatisering, al dan niet de gebaseerd op de standaarden van onze afnemer.”

De uitdagingen
De uitdaging bij de engineering van de machines is telkens weer het vinden van de juiste oplossing voor een bepaald type kaas. Hier komt heel wat kennis en ervaring bij kijken. “Met alleen een academische benadering komen we er niet”, zeggen Pouwels en De Groot. Voor het snijden en raspen zijn naast het kaastype de grootte en het gewicht, de textuur van de kaas belangrijke parameters. De keuze tussen bijvoorbeeld het snijden met een mes of draad en de posities hiervan spelen  een belangrijke rol. “Voor een goede kwaliteit gesneden of geraspte kaas is de verdringingsdruk het best zo laag mogelijk”, zegt De Groot. Voor het mechanisch ontwerp moet eveneens rekening te houden met de aanzienlijk hogere impactkrachten van bijvoorbeeld een Emmenthaler van 100 kg of Gruyère tot 45 kg in vergelijk met een Goudse (tot 16 kg).” Logischerwijze speelt dit ook een rol bij de keuze van de transportsystemen.
Uit het oogpunt van voedselveiligheid besteedt Groba de nodige aandacht aan een hygiënisch ontwerp. “We baseren ons op de internationale EHEDG-richtlijn”, verwijst De Groot in het bijzonder naar de richtlijn Criteria voor het hygiënisch ontwerpen van procesapparatuur van de European Hygienic Engineering and Design Group. “Zo zijn bijvoorbeeld onze roestvaststalen buizen rond, alle oppervlakken schuin en zijn alle onderdelen goed toegankelijk voor een goede reiniging.”

Robot ontkorst
De nieuwste innovatie die zich in de laatste ontwikkelingsfase bevindt, is de Robo-Derinder. Dat is een volledig geautomatiseerde machine voor het efficiënt ontkorsten van een kaas. Bijzonder aan deze innovatie is dat Groba hierbij geen klanten betrekt en de machine zelf in de markt zet, weliswaar met steun van het LimburgMakers fonds. Het bedrijf investeerde zelf ook een behoorlijk bedrag in de ontwikkeling. De robotinstallatie doorstond met glans de praktijktesten. Inmiddels zijn er diverse configuraties aangeboden in de markt en zijn we in staat om ook op locatie een fieldtest te verzorgen volgens De Groot. “We hebben het eerste prototype – met groot succes – voorgesteld tijdens de vorige Anuga FoodTec 2015 in Keulen, waar we dit jaar (20 tot en met 23 maart, red.) opnieuw een stand hebben.” Het voordeel van de robot zit ‘m in de efficiëntie. Pouwels legt uit. “Nu schaven productiemedewerkers de korst, voor de productie van korstloze natuurkaas, manueel weg met (elektrische) handschaven. Dat is zwaar werk en kost veel tijd.” De robot, 24/7 beschikbaar, maakt daarentegen gebruik van een soort freeskop, die continu en in korte tijd de korst van een 15 kg Euroblok-formaat kaas flinter dun verwijderd. Het verlies aan kaas is – dankzij de geavanceerde besturing van de robot – zeer beperkt en constant en daarbij draagt de machine bij aan een hygiënischere verwerking van kaas. “Centraal in de besturing staan geavanceerde camera’s die de contouren van de kaas gedetailleerd in beeld brengen. Zo is bekend hoe de robot de kaas moet volgen voor een optimaal resultaat, waarbij kaassoort en -leeftijd geen rol spelen”, verduidelijkt Pouwels. De ontwikkeling van de Robo-Derinder sluit prima aan bij Industrie 4.0, vergaande automatisering en robotisering en duurzaam gebruik van melk door minder verlies van kaas.

Login om meer te lezen

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties