header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 12 februari 2018 08:08

Geitenhouders streven naar stabiele melkprijs


Het gaat goed met de geitenhouderij in Nederland en België. De melkprijs blijft al enige jaren hoog, ook toen eind vorig jaar een melkoverschot ontstond.

Voor dit jaar en volgend jaar wil de Organic Goatmilk Coöperatie de productie van geitenmelk licht beperken om vraag en aanbod af te stemmen en te focussen op rendabele bedrijven, aldus een bericht van Vilt. Dit om op termijn de focus te behouden op een stabiele melkprijs zoals deze zich in de afgelopen zes jaar heeft gehandhaafd, stelt Guy Hex van de Limburgse geitenmelkverwerker Capra in het bericht.

10 procent marktsurplus
Oorzaak van de maatregel is de daling eind vorig jaar van de geitenmelkprijsnotering van de Nederlandse Coöperatieve Belangenvereniging Melkgeitenhouderij (CBM) tot € 54,86 per 100 kg standaardmelk. Dit is 10 cent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder en onder de prijs van andere spelers in de markt. De gemiddelde melkprijs lag in november 2017 op € 60,93 per 100 kg standaardmelk.
“In december werd in Nederland vastgesteld dat er 20 à 30 miljoen liter geitenmelk marktsurplus was”, analyseert Hex. “Als je die hoeveelheid afzet tegen de totale hoeveelheid die in Nederland jaarlijks op de markt komt – zo’n 300 miljoen liter – dan spreek je over ongeveer 10 procent van het totale volume. Om te anticiperen op de marktdruk die zo’n volume onvermijdelijk oplevert, heeft de betrokken partij beslist om met een verlaagde melkprijs een signaal te geven naar de geitenhouders.”

Even op de rem staan
“Met Capra hebben we onze verantwoordelijkheid genomen en hebben we onze geitenhouders persoonlijk aangesproken om even op de rem te gaan staan”, aldus Hex. De Belgische geitenmelkverwerker wil het melkoverschot door collectieve actie zo snel mogelijk laten absorberen door de markt.
Ook Johan Devreese van de Organic Goatmilk Coöperatie – met ruim vijftig biologische geitenhouders in Vlaanderen, Duitsland (deelstaat NRW) en Nederland en onder meer leverancier van biomelk aan Capra – probeert vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. “Dat er groei zit in het biologisch geitenmelkverhaal bewijst de melkprijs die schommelt rond de 90 cent bij een vet- en eiwitpercentage van 7 procent. In 2003 was dat nog 52 cent. In die tijd zijn zowel vraag als aanbod sterk gestegen.”

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties