header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 30 april 2018 13:02

Melk direct van eigen erf naar winkel


De melkveehouder levert straks de melk - vers gemolken en direct op eigen erf verpakt – rechtstreeks aan de winkel in de buurt. Lely test hiervoor een installatie die met de melkrobot kan worden verbonden. De innovatie komt naar verwachting dit jaar op de markt. Een Nederlandse supermarktorganisatie is geïnteresseerd in het concept. Dit maakte het bedrijf in melkrobots onlangs bekend tijdens de Lely Future Farm Days.

Het is een van de visies op de toekomst die het bedrijf onlangs deelde tijdens haar zeventigjarig bestaan. Lely presenteerde tijdens de Lely Future Farm Days de verwachtingen van een duurzaam, volledig geautomatiseerd melkveebedrijf.
Melkveehouders kunnen met robotmelken met de Lely Astronaut specifieke melksoorten scheiden met behulp van de speciale processing unit. Lely test momenteel een dergelijke unit met melk verwerkt op eigen erf. De melk, die een eigen smaak en versheid heeft en direct is te herleiden naar de koe, kan rechtstreeks vanuit de robot worden gepasteuriseerd en verpakt en worden geleverd voor lokale consumptie.

Controle op mest
De fabrikant ziet naast een processor op de boerderij ook recycling van meststromen, de ontwikkeling van datagedreven beslissingsondersteunende software als voorbeelden van de toekomstvisie voor de melkveehouderij.
Lely test op dit moment innovaties die te maken hebben met de impact van mest op de boerderij. Doel is dat de boer meer controle op mest krijgt door deze in de toekomst op een meer duurzame manier te verwerken, onder meer door meststromen te recyclen waardoor deze beter bruikbaar en controleerbaar worden voor de boer en door kunstmest te vervangen. Dit vermindert de kosten en de impact op het milieu waardoor er meer acceptatie ontstaat voor het werk van de boer.
Lely, dat vorig jaar een omzet van € 506 miljoen behaalde, zag in 2017 in de segmenten melkrobots en farm management een groei van 12 procent. De toename komt met name vanuit Noord-Amerika en Japan. De onderneming gaat zich meer richten op robotica en data in zuivel zoals het ontwikkelen van melkrobots en innovaties op het melkveebedrijf.

Ook DDH naar koespecifieke melk
Ook Direct Dairy Holding (DDH) concentreert zich op melk direct van eigen erf. De start-up ontwikkelt een automatische lijn die melk direct uit de melkrobot pasteuriseert, in stazakken verpakt en naar een koeling vervoert voor uitlevering voor verkoop.
DDH, een start-up in Leeuwarden opgericht met Russische ondernemers, wil het systeem samen met Nederlandse melkveehouderijen gebruik nemen en demonstreren aan andere melkveehouders. Het bedrijf wil de komende jaren ook uitbreiden naar melkveehouderijen elders in Europa en naar bedrijven in de Verenigde Staten.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties