Ilvo werkt in IoF2020 aan gps-tracking voor weidegang

‹ Terug naar overzicht

Ilvo werkt in IoF2020 aan gps-tracking voor weidegang

Geplaatst op:

Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (Ilvo) in België werkt samen met Sensolus en Inagro in het Europese Horizon 2020 onderzoeksproject Internet of Food and Farm 2020 (IoF2020) aan gps-tracking van koeien. Het doel van het onderzoek is het onderbouwen van de garantie van weidemelk en het registeren van data voor weidegang als maatregel voor ammoniakreductie.

 

In de Monitor voor weidegang krijgt de koe een gps-tracker om de hals waarmee haar locatie op ieder moment kan worden nagegaan. De melkveehouder heeft met de tracker betrouwbare data van weidegang beschikbaar.

Ilvo: ook MoniCow

Ilvo werkt voor het monitoren van melkvee tevens samen in het project MoniCow. Hierin zijn de partners de universiteiten van Leuven en bedrijven als Delaval, NXP Semiconductors België, Multicap, Metagam en SnapTonic.

Het MoniCow-systeem volgt vruchtbaarheids- en gezondheidsindicatoren op met sensoren en genereert een continue datastroom. Ook de locatie van de koe kan worden bepaald. Het systeem omvat een temperatuursensor in het oormerk van de koe en een bewegings- en lokalisatiesensor in de halsband.

Qlip: onlinetool borging prestatie analyseapparatuur

In Nederland werkt Qlip in IoF2020 samen met ZLTO en DMK aan het project Remote Dairy Quality voor de borging van de kalibratie en prestatie van analyseapparatuur die onder meer wordt toegepast voor controle van de melksamenstelling. “We doen nu voor het tweede jaar mee aan IoF2020 en ontwikkelen een onlinetool waarmee zuivelbedrijven hun infraroodanalyseapparatuur kunnen kalibreren”, vertelt Arjan Bom van Qlip. “Aan de hand van een plan worden referentie- en kalibratiemonsters geanalyseerd en wordt vastgesteld of de resultaten voldoen aan de specificaties. De testversie van de tool wordt nu door een aantal zuivelondernemingen getest en dit najaar verder uitgerold in de markt.”

“Voor het analyseren van een melkmonster is een standaardvoorbehandeling van het melkmonster cruciaal voor een betrouwbaar analyseresultaat. Hierbij gaat het om temperatuur en een homogeen monster. Met de inzet van sensoren en Internet of Things gaan we de voorbehandeling standaardiseren en monitoren.”

Internet of Food & Farm 2020

Het Europese project Internet of Food & Farm 2020 ging begin vorig jaar van start. Het loopt vier jaar en telt  71 partners in zestien landen. De coördinatie vindt plaats vanuit Wageningen UR. Het project bevat negentien casestudies in zuivel, akkerbouw, groenten, fruit en vlees. Ilvo organiseert twee cases waaronder monitoring van weidegang bij melkvee.

Lees meer over de Nederlandse en Belgische zuivelindustrie in ZuivelZicht. Klik HIER voor een abonnement.