Bank en bedrijven bundelen krachten voor duurzaam verdienmodel melkveehouders

‹ Terug naar overzicht

Bank en bedrijven bundelen krachten voor duurzaam verdienmodel melkveehouders

Geplaatst op:

Onder druk van structureel lage marges, strengere milieuregels en de aanhoudende stikstofcrisis staat het verdienmodel van melkveehouders onder zware druk. Met het Tomorrow’s Dairy-programma bundelen Rabobank, Nestlé en Vreugdenhil Dairy Foods hun krachten om samen te werken aan een duurzame zuivelsector.

 

Foto: Jacques Geluk

De melkveesector kampt al jaren met hoge kosten en toenemende milieueisen. Marges zijn structureel laag, terwijl investeringen in verduurzaming noodzakelijk zijn om te voldoen aan wet- en regelgeving. De stikstofcrisis vergroot de onzekerheid: veel melkveehouders weten niet of en hoe zij hun bedrijf kunnen voortzetten. Tegen deze achtergrond is de samenwerking tussen Rabobank, Nestlé en Vreugdenhil een logische stap.  De bank, als grootste financier van de landbouwsector, heeft er belang bij dat melkveebedrijven toekomstbestendig blijven. Nestlé en Vreugdenhil, als grote afnemers van melk, willen hun keten verduurzamen en leveringszekerheid waarborgen.

‘Tomorrow’s Dairy’

Binnen het Tomorrow’s Dairy-programma worden melkveehouders ondersteund bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Nestlé en Vreugdenhil investeren samen ruim 50 miljoen euro in het programma, dat een looptijd van vijf jaar heeft. Het doel is de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 50 procent te verlagen ten opzichte van 2018. Melkveehouders ontvangen onder meer een rentekorting op zowel lopende als nieuwe leningen van de bank, mits zij voldoen aan duurzaamheidscriteria zoals een lager stikstofoverschot, minder CO₂-uitstoot per kilo melk, meer blijvend grasland en een hoger aandeel eiwit van eigen land. Daarnaast ontvangen deelnemers een premie voor duurzame prestaties.

Rol banken verschuift

Deze samenwerking past in een bredere trend waarin ketenpartijen steeds vaker de handen ineenslaan om verduurzaming te versnellen. De rol van banken verschuift daarbij van financier naar ketenregisseur, terwijl afnemers als Nestlé en Vreugdenhil hun koopkracht inzetten om duurzame transities mogelijk te maken. Albert de Groot, CEO van Vreugdenhil: “Door samen te werken met Nestlé en Rabobank kunnen we melkveehouders helpen grotere stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid.” De impact van het initiatief zal afhangen van de mate waarin het lukt op te schalen en andere ketenpartijen te betrekken. De samenwerking onderstreept in elk geval dat structurele verduurzaming vraagt om ketenbrede samenwerking en innovatieve verdienmodellen.