CO₂-emissies verminderen met warmtepomptechnologie

‹ Terug naar overzicht

CO₂-emissies verminderen met warmtepomptechnologie

Geplaatst op:

Het is nu nog waarschijnlijker dat Arla Foods Ingredients zijn CO₂-reductiedoelen voor 2030 gaat halen. Het bedrijf bouwt een elektrische warmtepompinstallatie in zijn primaire bewerkingsfabriek in Denemarken. Het project ter grootte van 32 miljoen euro is Arla’s grootste netto-nul-initiatief tot nu toe.

Wanneer de nieuwe faciliteit in 2025 opent, is de Danmark Protein-fabriek in staat 2,8 MW elekriciteit te converteren in 8 MW warmte. De overgang van gas naar elektriciteit vermindert de uitstoot van broeikasgassen op deze plek met ongeveer 14.500 ton CO₂-equivalent per jaar. Een reductie van 22 procent vergeleken met 2023. Arla Foods hoopt met het warmtepomproject in 2030 zijn CO₂-uitstoot met 63 procent verminderd te hebben. Samen met maatregelen om in 2025 het doel van 100 procent hernieuwbare elektriciteit te halen in alle Europese fabrieken, is dit de grootste stap die het bedrijf heeft gezet richting nul-uitstoot. Volgens het zuivelbedrijf is het project het resultaat van vele jaren werk bij Arla Foods Ingredients. Geleerde lessen van kleinere warmtepompinvesteringen hebben bijgedragen aan het ontwerp van dit volledig geïntegreerde systeem dat energie haalt uit gekoeld water. De gewonnen warmte wordt ingebracht in het warmtedistributienetwerk van 90°C dat heet water levert voor allerlei processen.

Groeiende vraag

Paul van Rooij, vicepresident leveringsketen bij Arla Foods Ingredients: “Er is wereldwijd een groeiende vraag naar onze producten, maar het is essentieel dat we duurzaam groeien. Efficiënte elektrificatie en overgaan op hernieuwbare energie staan centraal bij Arla. Wij hebben ons gecommitteerd aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Door deze innovatieve warmtepomptechnologie kunnen wij ons energiesysteem splitsen. Daardoor kunnen we meer duurzaam gegenereerd water leveren aan gebruikers van lagere temperaturen. Daarnaast kunnen we onze inspanningen kanaliseren om betere oplossingen voor gebruikers die hogere temperaturen nodig hebben te bieden. De warmtepompinstallatie bij Danmark Protein dient als blauwdruk voor gelijkaardige projecten bij andere fabrieken van Arla Foods Ingredients.

Arla's warmtepomptechnologie. Foto: Arla Foods