Innovatieve proef met regeneratieve landbouw
Dertig melkveebedrijven verspreid over Nederland werken mee aan een driejarige pilot van FrieslandCampina, gericht op regeneratieve landbouw. Met financiële steun van Lidl en ondersteuning vanuit het Nationaal Groeifonds Programma ReGeNL zetten de leden-melkveebedrijven van FrieslandCampina concrete stappen richting een landbouwsysteem dat bodemherstel, biodiversiteit en een toekomstbestendig verdienmodel voor de melkveehouder centraal stelt.
Het doel van de proef is om samen een open toegankelijke standaard te ontwikkelen voor regeneratieve landbouw, waarbij de focus ligt op het meetbaar maken van de impact. Onderzocht wordt hoe regeneratieve landbouw, zoals kruidenrijk grasland en beweiding, kan bijdragen aan bodemherstel, biodiversiteit, een toekomstbestendige voedselproductie én een robuust verdienmodel voor de melkveehouder. Lidl is de eerste supermarktketen die dit initiatief neemt en ondersteunt.
‘Ze kunnen het niet alleen’
Tuncay Özgüner, president FrieslandCampina Retail & Americas: “Steeds meer melkveehouders willen de overstap naar regeneratieve landbouw maken, maar dat kunnen ze niet alleen. Om deze transitie mogelijk te maken, hebben melkveehouders toegang nodig tot kennis, begeleiding en een goed verdienmodel. Een sterke samenwerking in de keten met partners zoals Lidl is daarbij onmisbaar.” Erik van den Hoogen, CCO/directeur Inkoop en Marketing Lidl Nederland: “We willen het beste voor onze klanten en voor de wereld om ons heen; vandaag én in de toekomst. Daarom bouwen we samen met onze partners aan een duurzaam voedselsysteem waarin de boer, de natuur en de klant centraal staan. Door in de keten samen te werken aan oplossingen zoals regeneratieve landbouw, kunnen we de uitdagingen van vandaag omzetten in kansen voor morgen.” Wouter-Jan Schouten, programmadirecteur van ReGeNL: “Regeneratieve landbouw is haalbaar én kansrijk — voor boeren, het klimaat en de natuur. Dankzij de financiële steun van Lidl, de inhoudelijke expertise van FrieslandCampina en de bij ReGeNL betrokken kennisinstellingen, kunnen melkveehouders nu concreet aan de slag met regeneratieve praktijken voor een toekomstbestendige landbouw, een belangrijke stap richting ReGeNL’s einddoel: vóór 2031 samen met 1.000 boeren de omslag maken naar toekomstbestendige landbouw.”
Gezonde bodem
Regeneratieve landbouw richt zich op een gezonde bodem, het vergroten van biodiversiteit en het verbeteren van de natuurlijke veerkracht van landbouwgrond. Het project heeft een looptijd van drie jaar. In het eerste jaar worden op maat gemaakte bedrijfsplannen ontwikkeld. In de twee daaropvolgende jaren worden de nieuwe werkwijzen geïmplementeerd en worden zowel de ecologische als economische resultaten nauwgezet gemonitord.
