Reizigers verrast met duurzame boodschappen
Reizigers zijn verrast door volledig gedekte tafels met duurzame producten bij bushaltes. Stichting Milieukeur heeft daarmee de On the way to PlanetProof-week afgetrapt.
Deze week vraagt Stichting Milieukeur (SMK) aandacht voor producten met het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof. Inmiddels is zo’n 70 procent van het Nederlandse teeltoppervlak voor groenten en kruiden gecertificeerd met dit keurmerk. Ook bij fruit ligt het aandeel hoog, rond de 50 procent. Deze producten zijn duurzamer geproduceerd, met extra aandacht voor natuur, klimaat en dier. Tijdens de week krijgt het keurmerk extra zichtbaarheid, onder andere in supermarkten en zoals afgelopen weekeinde ook al in de binnensteden van Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Gijs Dröge, SMK-directeur: “We toveren een alledaagse plek, zoals een bushalte, om tot een tafel vol duurzamere producten – een verrassende en toegankelijke manier om reizigers te laten nadenken over hun voedselkeuzes. Veel mensen willen wel duurzamer leven, maar weten niet altijd hoe. Het aanbod van producten met ons keurmerk in de supermarkt groeit en ons streven is dat die tafel met duurzamere boodschappen bij mensen thuis alleen maar groter wordt.”
Groei in plantaardige productie
Het keurmerk On the way to PlanetProof is te vinden op onder meer eieren, aardappelen, groente, fruit, sierteelt, zuivel en verwerkt voedsel. Nieuwe cijfers van SMK laten in 2024 opnieuw een groei zien. Het gecertificeerde areaal voor de plantaardige productie is met 1,3 procent gestegen. De groei komt vooral uit de open teelt: groenten, fruit en aardappelen (+2 procent) en sierteelt (+11 procent. Hoewel het gecertificeerde areaal voor de plantaardige productie is toegenomen, is het aantal keurmerkhouders licht gedaald (-4 procent). Dit wijst op een schaalvergroting binnen de sector, waarbij gemiddeld grotere bedrijven onder het keurmerk vallen.
Zuivel en eieren
On the way to PlanetProof is ook hét duurzaamheidskeurmerk voor zuivel en eieren. In 2024 is het aantal melkveehouders gestegen met 2,8 procent en het gecertificeerde melkvee-areaal gegroeid met 7,9 procent. In de pluimveesector is het aantal gecertificeerde leghenbedrijven toegenomen met 3,3 procent, goed voor 895.990 gecertificeerde dierplaatsen – oftewel 2,8 procent van de Nederlandse leghennen. Binnen de gecertificeerde gewassen zijn duidelijke trends te zien. Het areaal broccoli, asperges en uien is gegroeid, terwijl dat van aardappelen, peen en spinazie juist is afgenomen. Een opvallende ontwikkeling is de verschuiving van gecertificeerd areaal van Nederland naar Spanje. Het areaal in Spanje is toegenomen met 2 procent, vooral door de gestegen teelt van sla. Daarnaast is het aantal gecertificeerde handelsbedrijven in de B2B-sector gegroeid met 14 procent en het aantal bewerkte en verwerkte producten onder het keurmerk met 23 procent . Het aantal gecertificeerde supermarktketens is in 2024 gelijk gebleven.
