1 juni: Wereldmelkdag

‹ Terug naar overzicht

1 juni: Wereldmelkdag

Geplaatst op:

Het is vandaag Wereldmelkdag. Overal ter wereld wordt het bestaan van melk toegejuicht als onderdeel van gezonde voeding. Wereldmelkdag wordt sinds 2001 jaarlijks gevierd op 1 juni en is een initiatief van de Wereldvoedselorganisatie (FAO).

 

Miljarden mensen drinken dagelijks melk of andere zuivelproducten. Dat doen ze omdat het lekker en gezond is, maar ook makkelijk en betaalbaar. Melk en zuivelproducten zijn opgenomen in landelijke voedingsrichtlijnen overal ter wereld. Deze voedingsrichtlijnen zijn opgesteld om de bevolking te helpen gezond te eten.  Melk bevat belangrijke voedingsstoffen, denk aan calcium, vitamine B12 en eiwitten, maar ook fosfor en kalium. In één glas melk zit 30% calcium, 25% vitamine B2, 35% vitamine B12 van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Belgische jongvolwassenen zijn gek op melk

Uit onderzoek onder 2.000 Belgen van iVox en VLAM blijkt dat de Belgen geregeld melk gebruiken. Bijna de helft van hen minstens één keer per week om te koken of bakken, 71% doet dit meerdere keren per maand. De favoriete gerechten met melk zijn sauzen, pannenkoeken en pudding. De studie toont ook aan dat 18- tot 34-jarigen zelfs vaker melk gebruiken om te koken of bakken dan 35- tot 54-jarigen en ouder.

Wereldmelkdag is een initiatief van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties om extra aandacht te vestigen op melk als belangrijke bron van voedsel voor miljoenen mensen wereldwijd. In opdracht van VLAM deed iVox een onderzoek om de plaats van melk in het consumptiepatroon van de gemiddelde Belg in kaart te brengen, met focus op de jongvolwassenen.