Arla: internationaal verlies, maar sterke groei in tweede helft 2023

‹ Terug naar overzicht

Arla: internationaal verlies, maar sterke groei in tweede helft 2023

Geplaatst op:

Arla Foods heeft zich goed aangepast aan de moeilijke zuivelmarkt. In de tweede helft van 2023 heeft het bedrijf opnieuw een sterke merkgroei gerealiseerd. Op basis daarvan is de verwachting voor de eerste helft van 2024 positief.

Het sterke jaar 2023 stelt de Raad van Bestuur van Arla Foods in staat zijn boeren-eigenaren een hoger dan verwacht aanvullend dividend aan te bieden. In totaal gaat het om 270 miljoen euro voor het hele jaar. Arla en de aangesloten boeren boeken intussen significante vooruitgang in het reduceren van broeikasgas-emissies. De afgelopen twee jaar is de uitstoot van CO₂ verminderd met bijna een miljoen ton. Dat betekent dat Arla Foods zijn doelen voor 2030 lijkt te halen. Voor 2024 wordt een verdere reductie van de uitstoot verwacht, mede dank zij de introductie van het Sustainability Incentive Model, waarbij boerenbedrijven punten krijgen voor activiteiten die daaraan bijdragen.

Na een uitdagend eerste half jaar weet de Arla Group in 2023 een omzet te realiseren van 13,7 miljard euro (2022: 13,8 miljard). De omzet is beïnvloed door negatieve valuta-effecten (Zweedse kroon, Britse pond en Amerikaanse dollar). De kosten van goederen en de algemene inflatie hebben vorig jaar geleid tot een prestatie-prijsdaling met 8,1 cent tot 47 cent per kilo. Het bedrijfsresultaat is in 2023 lager dan in 2022, maar nog altijd 15 procent boven het laatste vijfjaargemiddelde. De nettowinst bedraagt 380 miljoen euro (2,8 procent van de omzet).

Duurzaamheid

“Dank zij de sterke prestaties onze boeren-eigenaren, medewerkers en ons management heeft Arla opnieuw laten zien zich te kunnen aanpassen aan uitdagende marktcondities. Ik ben ontzettend trots op onze solide resultaten. Die komen tot uiting in de concurrerende melkprijs en de bereikte duurzaamheidsdoelen. Duurzaamheidsuitdagingen kunnen we niet negeren, maar we zijn goed op weg om de beoogde CO₂-reducatie voor 2030 te halen”, aldus Arla Foods-voorzitter Jan Toft Nørgaard. “De extra aanvullende uitkering aan onze boeren-eigenaren en de concurrerende melkprijs reflecteren onze financiële prestaties en robuustheid. Met alle tegenwind in 2023 hebben we toch 601 miljoen euro kunnen investeren, tegen 521 miljoen een jaar eerder”, zegt CEO Peder Tuborgh.

2024

De omzet van de Arla Group zal naar verwachting tussen 13,2 en 13,7 miljard euro uitkomen. Iets lager dan vorig jaar. Dat komt voornamelijk door lagere verkoopprijzen in vergelijking met de recordprijzen aan begin van 2023 en de ongunstige valuta-effecten. De nettowinst zal uitkomen tussen 2,8 en 3,2 procent van de omzet.
Het persbericht van Arla Foods met alle cijfers is hier te lezen (Engelstalig).