'Dairy4Development'-project in Indonesië succesvol afgerond

‹ Terug naar overzicht

'Dairy4Development'-project in Indonesië succesvol afgerond

Geplaatst op:

Frisian Flag Indonesia, dochteronderneming van FrieslandCampina, heeft samen met zes partners het tienjarige project ‘Dairy4Development’ in Pangalengan en Lembang (Indonesië) met succes afgerond.

Foto: FrieslandCampina PT Frisian Flag Indonesia

Dit project, gestart in 2013, is bedoeld de lokale productie van hoogwaardige melk te stimuleren. De succesvolle afronding ervan markeert een belangrijke mijlpaal in het streven naar economische groei en onafhankelijkheid voor melkveehouders in Indonesië. In totaal hebben 3.500 lokale melkveehouders deelgenomen aan het project. Bij het door Frisian Flag Indonesia geleide ‘Dairy4Development’-project zijn ook Agriterra, Bles Dairies, FrieslandCampina, Wageningen University & Research (WUR) en de lokale coöperaties KPSBU Lembang en KPBS Pangalengan betrokken. Het project is ondersteund met een subsidie van vier miljoen euro van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, als onderdeel van het subsidieprogramma van de Faciliteit Duurzaam Ondernemen en Voedselzekerheid (FDOV), dat wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend
Nederland (RVO).

Systeemverandering

Jan Paul van Aken, senior adviseur RVO: “Het Dairy4Development-project is een voorbeeld van systeemverandering in de voedselwaardeketen in Indonesië. Dat is twaalf jaar geleden al begonnen met het ontwikkelen van effectieve business cases voor kleine boeren in de zuivelsector, snel rendement op investeringen, verbeterde dierenwelzijn en een hogere melkkwaliteit en -productie. Ik was onder de indruk van de Dairy Village, een uniek concept van coöperatieve melkveehouderij gebaseerd op de Nederlandse innovatieve ervaring. Dit toont de duurzame effectiviteit van melkveehouderij op grotere schaal, de circulaire ontwikkeling en bedrijfsontwikkeling.” Volgens Van Aken zijn binnen het project de bekrachtiging en het ondernemerschap van vrouwen gestimuleerd.

‘Enorm trots’

Akhmad Sawaldi, projectmanager zuivelontwikkeling bij Frisian Flag Indonesia: “We zijn enorm trots dat we deel hebben mogen uitmaken van de succesvolle afronding van het ‘Dairy4Development’-project . Bij FrieslandCampina geloven we in de kracht van samenwerking en duurzame ontwikkeling om een blijvende positieve impact te creëren. Dit project is een goed voorbeeld van onze toewijding aan het versterken van de positie van melkveehouders en gemeenschappen. We zijn verheugd daar de komende jaren de voordelen van te zullen zien.”

In de loop van het project zijn belangrijke resultaten geboekt, waaronder de verbetering van de kennis en vaardigheden van melkveehouders, de verbetering van de coöperatieve dienstverlening en de verhoging van de melkproductiviteit en -kwaliteit. Ondanks uitdagingen, zoals vertragingen door Covid-19 en uitbraken van mond- en klauwzeer, is het project voortgezet. Er zijn lessen getrokken over verbetermogelijkheden op gebieden als strategieën voor stalrenovatie, de betrokkenheid van jonge boeren en trainingen op het gebied van financiële basiskennis. Tevens zijn kleine wijzigingen aangebracht aan het oorspronkelijke Dairy Village-concept om de duurzaamheid op lange termijn te garanderen.

Het volledige persbericht van FrieslandCampina is hier te vinden.