In ontwikkeling: dop van natuurlijke vezels op het zuivelpak
Zuivelcoöperatie Arla en de Zweedse start-up Blue Ocean Closures ontwikkelen samen een dop van natuurlijke vezels voor melkpakken. Als dit lukt is dit een primeur voor de zuivelindustrie en reduceert Arla het gebruik van plastic met meer dan 500 ton per jaar. Arla wil in 2030 geen plastic van fossiele brandstoffen meer gebruiken.
Het kartonnen zuivelpak is in Nederland een bekende klassieker. Die is de afgelopen jaren geoptimaliseerd op het gebied van voedselveiligheid en duurzaamheid. Nu is de tijd aangebroken een klein maar belangrijk onderdeel, de dop, aan te pakken, aangezien die goed is voor zo’n 23% van het plastic in Arla’s zuivelpakken. “Het verbeteren van onze verpakkingen en daarmee het gebruik van plastic verminderen is belangrijk voor ons. We weten dat de consument dit ook belangrijk vindt. Dit project laat zien dat Arla voortdurend zoekt naar manieren om onze verpakkingen te verduurzamen”, zegt Mark Boot, directeur van Arla Foods Nederland.
Samenwerking met Zweedse start-upArla Foods werkt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures in de ontwikkeling van een afsluitbare dop die is gemaakt van natuurlijke vezels en is daarmee de eerste in de zuivelindustrie. Blue Ocean Closures specialiseert zich in de ontwikkeling van sluitingen die gemaakt zijn van natuurlijke vezels en heeft hierin verschillende mijlpalen bereikt. Hun afsluitdop bestaat uit duurzaam geproduceerde FSC-vezels met een dunne laag als barrière. Door geavanceerde en gepatenteerde vacuümpersvormen te gebruiken is het mogelijk afbreekbare doppen van natuurlijke vezels te maken. Bovendien kunnen ze als papier worden gerecycled. Met de investering van Arla Foods is het plan begin volgend jaar een bruikbaar prototype te hebben. Consumentengemak zorgt voor vraag
|
|
|
