Klimaatvriendelijkste melk komt uit Vlaanderen
Melk wordt nergens zo klimaatzuinig geproduceerd als in Vlaanderen. Dat blijkt uit een wereldwijde vergelijking van de ecologische voetafdruk van melk, uitgevoerd door het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO).
De studie is uitgevoerd in het kader van het pas afgelopen VLAIO-onderzoeksproject KLIMREK. Met als doel helder te krijgen waar de Vlaamse landbouwbedrijven staan in het klimaatverhaal en op welke doordachte wijze zij stap voor stap kunnen verduurzamen. Gedetailleerde klimaatscans op zowat 150 Vlaamse melkveebedrijven tonen aan dat één liter Vlaamse melk gemiddeld samengaat met slechts 0,99 kg CO₂-equivalenten. Dat is lager dan de score van alle andere melkproducerende landen.
“We gebruiken al langer het superlatief ‘meest klimaatvriendelijk’ voor onze melk en dat wordt nu opnieuw wetenschappelijk onderbouwd. Dat de melkveesector zulke hoge toppen scheert, zelfs aan het begin van de uitrol van de KLIMREK aanpak, is hoopgevend”, reageert Jo Brouns, Vlaams minister van landbouw, economie en innovatie in een melkveestal in Oostkamp. Daar hebben de KLIMREK-partners ILVO en Boerenbond de methode en melkveeresultaten toegelicht.
Melkveebedrijven
In het project KLIMREK werken ILVO-onderzoekers en consulenten van Boerenbond samen aan een bedrijfsspecifiek klimaattraject. Dit bestaat enerzijds uit een door ILVO-onderzoekers ontworpen methode om zeer gedetailleerde klimaatscans op bedrijfsniveau uit te voeren en anderzijds uit een adviestraject dat inzicht biedt in waar een bedrijf nog kan verbeteren. Tot vandaag zijn 146 melkveebedrijven doorgelicht met de scan. De voetafdrukken variëren tussen 0,74 en 1,53 kg CO2-equivalenten per kilo meetmelk. Gemiddeld is dat 0,9 kg CO2 eq.
De spreiding rond het gemiddelde laat zien dat verbeteringen mogelijk blijven. Veerle Van Linden, ILVO LCA-expert en projectcoördinator: “Opmerkelijk is het feit dat we geen typische bedrijfskenmerken (groot of kleinschalig bedrijf, bio of gangbaar, beweiding of niet…) kunnen relateren aan de betere of slechtere klimaatprestatie van de bedrijven. Klimaatzuinig melk produceren is typologie-onafhankelijk. Dit betekent ook dat een scan op maat, met maatregelen op maat zinvol is! Met 340.000 melkgevende koeien is de Vlaamse melkveestapel klein in vergelijking met grote producenten zoals India (128 miljoen koeien), de Verenigde Staten (9,4 miljoen) en zelfs met Duitsland (3,8 miljoen) en Frankrijk (3,3 miljoen).
Per koe ligt de melkproductie in Vlaanderen gemiddeld hoog (10.278 liter melk per lacterende koe per jaar). Dat komt onder meer door de raskeuze, het secure bedrijfsmanagement op vlak van ziektepreventie en dierenwelzijn, de kennis rond graslandbeheer en mestverwerking en de precieze rantsoensamenstellingen volgens behoefte. Die factoren beïnvloeden ook de ecologische voetafdruk. Voor meer informatie klik hier.