Ruim1.800 arbeidsplaatsen minder bij FrieslandCampina

‹ Terug naar overzicht

Ruim1.800 arbeidsplaatsen minder bij FrieslandCampina

Geplaatst op:

FrieslandCampina wil de kosten te verlagen door de komende twee jaar wereldwijd het aantal arbeidsplaatsen met ruim 1.800 te verminderen, waarvan ongeveer 1.200 in 2024. Het betreft hier arbeidsplaatsen in vrijwel alle onderdelen van de organisatie.

Jan Derck van Karnebeek, CEO Koninklijke FrieslandCampina N.V.: “Vandaag is een zware dag voor FrieslandCampina. We hebben de afgelopen periode de kostenstructuur van onze organisatie tegen het licht gehouden. Nu kondigen we moeilijke, maar noodzakelijke stappen aan om onze kosten structureel te verlagen. We beseffen dat de mededeling over het verlies van arbeidsplaatsen een grote impact heeft op de betrokken mensen. We zullen dan ook ons uiterste best doen iedereen zo goed mogelijk te informeren en te begeleiden in deze moeilijke tijd. Deze kostenbesparingen moeten ertoe bijdragen dat FrieslandCampina goed kan concurreren en winnen in de markt, in het belang van onze medewerkers en leden-melkveehouders.”

Expedition 2030: eenmalige kosten

FrieslandCampina heeft eerder aangekondigd vanaf 2026 een jaarlijkse bruto kostenbesparing van 400 tot 500 miljoen euro te willen realiseren. Hiervan kan 180 tot 200 miljoen euro worden toegeschreven aan de vandaag aangekondigde vermindering van arbeidsplaatsen. De kostenbesparingen zijn onderdeel van Expedition 2030, de aangescherpte strategie die erop is gericht FrieslandCampina’s toonaangevende, innovatieve en duurzame positie in de zuivelindustrie te versterken. Een deel van de jaarlijkse besparingen zal nodig zijn om inflatie te compenseren. De resterende margeverbetering zal evenredig worden verdeeld tussen investeringen in duurzame groei en het verhogen van de nettowinst van de onderneming. Voor de realisatie van de kostenbesparingen worden in 2023 eenmalige kosten van maximaal 170 miljoen euro geboekt. Alle voorgenomen besluiten zijn onder voorbehoud van advies van de Centrale Ondernemingsraad en onderhevig aan lokale wet- en regelgeving.

Geen contante nabetaling

Als gevolg van de tegenvallende resultaten in 2023 en bovengenoemde eenmalige kosten wordt er over 2023 geen contante nabetaling aan de leden-melkveehouders uitgekeerd.