Wiskundig model voor yoghurt op maat
Biotechnoloog Sebastián Mendoza Farías heeft een wiskundig model ontwikkeld voor een der bacteriën waarmee yoghurt vaak wordt gemaakt. Hiermee kan de yoghurtproductie worden verbeterd.
Om van melk yoghurt te maken gebruikt men vaak twee soorten bacteriën: lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus en streptococcus thermophilus. De metabolische activiteit van deze bacteriën bepaalt de smaak van de yoghurt. Voor een van de veelgebruikte bacteriën, de lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, was nog geen wiskundig model beschikbaar om die metabolische activiteit systematisch te onderzoeken. Mendoza heeft daarom een model ontwikkeld. Dit laat de metabolische eigenschappen zien waarmee de bacterie kan floreren in de eiwitrijke omgeving van melk.
Bacteriegedrag
Met Mendoza’s onderzoek begrijpen we beter hoe de bacterie zich gedraagt bij het produceren van yoghurt. Met behulp van het model kunnen producenten in de toekomst verschillende soorten yoghurt ontwerpen op computers voordat ze tests doen in een laboratorium Dit opent mogelijkheden voor een preciezere en geoptimaliseerde ontwikkeling van yoghurtproducten. Sebastián Mendoza Farías is 30 januari gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam (Faculteit der Bètawetenschappen) en heeft daar zijn proefschrift ‘Metabolic modeling of microorganisms and dynamics of microbial communities in the food industry’ verdedigd. Meer informatie: klik op proefschrift.