ZuivelLokaal moet nieuwe streekproducten opleveren

‹ Terug naar overzicht

ZuivelLokaal moet nieuwe streekproducten opleveren

Geplaatst op:

Henno en Femke Hak van de Anna’s Hoeve in Abcoude zijn met subsidie van de provincie Utrecht het ZuivelLokaal gestart. In deze innovatieruimte kunnen lokale producenten nieuwe zuivelproducten ontwikkelen en met elkaar in contact komen. 

De familie Hak maakt op het melkveebedrijf zelf onder meer boerenyoghurt en kaas. De zuivel wordt verkocht in hun Streekwinkel of gaat naar winkels in de regio. 

ZuivelLokaal: meer lokaal voedsel

Het doel van het project op de boerderij in Abcoude is om meer lokaal voedsel te produceren en te distribueren. Met het initiatief ontstaan er nieuwe streekproducten vanuit een korte keten waarin boer en inwoner in directe contact met elkaar staan. Henno en Femke Hak dragen met het project bij aan de ontwikkeling van meer zuivelproducten met een aanwijsbare oorsprong. 

Productieproces testen

Ondernemers kunnen in het ZuivelLokaal het productieproces van nieuwe zuivel testen, in grotere volumes produceren.en naar de markt brengen. “We kunnen nu allerlei producenten helpen met hun ideeën voor lokale, kwalitatief hoogwaardige en duurzame zuivelproducten”, vertelt Femke Hak. “In ons ZuivelLokaal verfijnen we een product en maken het gereed voor de markt. Een goede samenwerking tussen onder andere veehouders en zuivelverwerkers is van groot belang in dit project. Door met meerdere ondernemers samen te werken, brengen we kennis en inspiratie bij elkaar. Dat is de sleutel tot succes voor de ontwikkeling van mooie producten.”

Leader Weidse Veenweiden

De melkveehouders hebben het ZuivelLokaal met de provincie opgezet met subsidie vanuit het project Leader Weidse Veenweiden. Dit project maakt deel uit van Leader, een onderdeel van het Europese Plattelandsontwikkelingsprogramma 2015-2020 (POP3).