De Bruin Process Equipment geeft geslaagd visitekaartje af
De Bruin Process Equipment heeft met het leveren van tanks voor zuivelfabriek Meierei Barmstedt in Neumünster een geslaagd visitekaartje afgegeven wat betreft het bouwen van buffertanks en procestanks in de voedingsmiddelenverwerkende industrie. Het afwerkniveau, de technische details en de communicatie met de betrokken partijen hebben geleid tot een mooi en succesvol eindresultaat.
Tekst: Ria Besseling
Door de overname, nu drie jaar geleden, van de productielocatie in Zutphen, waar al sinds meer dan honderd jaar procesapparatuur voor de foodsector wordt geproduceerd, heeft De Bruin deze grote stappen kunnen zetten. In deze fabriek wordt tevens de Terlet vacuümbegassingsinstallatie weer gebouwd, geschikt voor postgassing van (baby)melkpoeder.
De specialist in tankbouw voor de onder andere de foodindustrie leverde voor de uitbreiding van de zuivelfabriek in Barmstedt in Sleeswijk-Holstein in totaal zes kristallisatietanks met een inhoud van 45 m3 per stuk. De tanks zijn bestemd voor het kristalliseren en koelen van lactose tot hoogwaardig ingrediënt voor uiteenlopende voedingsmiddelen. Met de uitbreiding is de totale productiecapaciteit in Barmstedt verdubbeld.
Meierei Barmstedt: het bedrijf
Meierei Barmstedt is met een jaarlijkse levering van meer dan 1,46 miljard kilogram rauwe melk van zo’n 1.100 regionale melkveehouders een van de grootste melkverwerkende bedrijven in Duitsland. De locaties in Barmstedt en Neumünster verwerken rauwe melk tot halfharde kaas, pasta filata/mozzarella kaas, boter, room en melk- en weiconcentraten volgens de hoogste technische en hygiënische normen. De producten gaan naar de groot- en detailhandel, grootverbruikers en industriële verwerkers in binnen- en buitenland. Het bedrijf telt rond 250 medewerkers en realiseert een omzet van meer dan € 600 miljoen.
De Bruin Process Equipment bracht verder een aantal tanks voor loog en zuur en tanks voor proceswater naar Meierei Barmstedt. Een deel van de tanks zijn door de bouwkundige dakconstructie geplaatst, waarbij de uitloop van de tanks binnen uitkomt en de rest buiten bovendaks staat. “Hierbij is het heel belangrijk dat de juiste aansluitdetails werden uitgevoerd”, vertelt salesmanager Rob Smit.
Opdracht voor De Bruin
Het project is volledig door externe partij ontwikkeld en op specificatie aangeboden. “Uiteindelijk komt het er dan op aan dat je de juiste uitvoeringsdetails aan de klant laat zien. Door in de technische besprekingen de aandacht te richten op de details is uiteindelijk de opdracht naar De Bruin Process Equipment gekomen.”
De kristallisatietanks bij de zuivelfabriek zijn een van de oplossingen die De Bruin Process Equipment heeft uitgevoerd. Deze tanks laten de aanwezige melksuiker (lactose) uit ingedikte wei door middel van constante koeling uitkristalliseren.
Ook gestapelde tanks zijn door de tankbouwer als oplossing uitgevoerd. Smit: “Dat wil zeggen twee tanks boven elkaar die er aan de buitenkant uitzien als één tank. Dit is technisch best een uitdaging omdat de klanteis was dat het kan zijn dat de bovenste tank gevuld is en de onderste leeg. Het gaat dan om twee tanks van elk 100.000 liter boven op elkaar en overige tanks, zoals twee tanks voor vers water van 150.00 liter. Dit zijn de grootste tanks die we naar de fabriek in Noord-Duitsland hebben vervoerd.”
“De tanks zijn allemaal geproduceerd in onze fabrieken in Zutphen en Uddel”, vertelt Arjan de Bruin, ceo van De Bruin Process Equipment. “Als geprefabriceerde tanks zijn ze per dieplader naar de bouwlocatie gebracht. De transporten zijn veelal ’s nachts uitgevoerd met speciaaltransport. De uitdaging is dan dat de tanks zo groot mogelijk worden gemaakt maar toch nog onder de viaducten van de snelwegen door kunnen.”
“Het leidingwerk is in onze fabrieken geprefabriceerd en gemonteerd en voor transport weer gedemonteerd om op locatie opnieuw gemonteerd te worden terwijl de tanks nog horizontaal lagen. Vanaf de diepladers werden de tanks rechtstreeks door middel van een kraan op de juiste positie in het gebouw geplaatst en verankerd. Daarna zijn de kooiladders en bordessen gemonteerd om het geheel af te werken en voor de operators van de klant toegankelijk te maken”, vult Rob Smit aan.
“Wij hebben verschillende tanks geleverd: kristallatisatietanks, heetwater-, koudwater-, proceswater-, loog- en zuurtanks en zelfs een tank voor bluswater. De grootste tanks waren 2 x 100.000 liter gestapelde tanks en 2 x 150.000 liter.”
Lactose uit ingedikte wei kristalliseert via constant koelen
De twee nieuwe kristallisatietanks die bij Meierei Barmstedt in bedrijf kwamen vormen
een van de oplossingen die De Bruin Process Equipment heeft uitgevoerd. Deze
onder-aangedreven tanks laten de aanwezige melksuiker (lactose) uit ingedikte
wei door middel van constante koeling uitkristalliseren.
Het speciale boven-aangedreven kristallisatieroerwerk is geschikt voor de verwerking
van ingedikte wei met een drogestofgehalte van 65 procent zonder kristalbeschadiging.
De roersnelheid zorgt er voor dat er een continue werveling plaatsvindt om de
kristallen te laten groeien.
De doelstelling is uiteindelijk dat gedurende het kristallisatieproces het maximale aan
kristallen wordt verkregen. Door de effectieve roerwerking en de kristallisatieduur zullen
zoveel mogelijk kleine en uniforme kristallen worden verkregen om in het verdere
proces in de droogtoren een goed resultaat te krijgen.
De tank met boven-aangedreven roerwerk wordt ingezet om een homogene verdeling van
de te vormen kristallen in de ingedikte wei te bewerkstelligen. Het koelen vindt plaats door
middel van de noppenmantel op de wand en bodem. Doordat de uitgaande as van de
aandrijving door de bovenkap loopt, wordt de as doorvoer voorzien van een stof- en oliekap
om te voorkomen dat er lekkage van olie uit de aandrijving optreedt.