Hoe Veco Zuivel verdergaat met Farmel en niet met Farm Dairy

‹ Terug naar overzicht

Hoe Veco Zuivel verdergaat met Farmel en niet met Farm Dairy

Geplaatst op:

Als iemand avances maakt op het moment dat je hebt besloten een partner te ­willen, is de kans groter dat het wat wordt. Maar als na de eerste verliefdheid de wereld drastisch verandert en de ouders van je aanstaande partner aanvullende ­voorwaarden stellen, kan dat de sfeer bederven. En als je dan besluit er vanaf te zien, is daar ineens die oude vriend die niets liever wil dan met je trouwen… Een reconstructie van de mislukte overname van Veco Zuivel door Farm Dairy en het ­meerderheidsbelang dat Farmel wil nemen in Veco. 

 

Tekst: Jeen Akkerman

Alexander van Rouwendaal: “Farmel en Veco zijn beide relatief kleine organisaties met directe zakelijke betrokkenheid van de eigenaren.” (Foto: Frans Kanters)

Al voor de coronacrisis ontstaat er contact. Directeur Arend Bouwer van Farm Dairy benadert de familie Van Rouwendaal, eigenaren van Veco Zuivel. Hij wil zijn productiecapaciteit vergroten en heeft zijn oog laten vallen op de moderne zuivelfabriek in Zeewolde. Hij stelt een samengaan van beide ondernemingen voor, waarbij de merkposities van Veco in stand blijven. 

In goede aarde bij Veco Zuivel

Zijn voorstel valt in goede aarde bij Veco-directeur Alexander van Rouwendaal. Die licht het besluit om te gaan praten met Farm Dairy als volgt toe: “Wij zijn ongeveer twintig jaar als zelfstandige zuivelonderneming actief. Dat gaat goed, maar we zien indringende vragen op ons afkomen. Bijvoorbeeld de vraag naar steeds meer specifieke melkstromen zoals biologisch, maar ook weidemelk en onderscheidende concepten voor retail. En moeten we inspelen op de trend naar meer plantaardig en hoe dan? Dit soort vragen bracht ons tot de conclusie dat we dat als Veco Zuivel beter niet zelfstandig kunnen oppakken. Samen met mijn broer en medeaandeelhouder Jaco kwam ik tot de conclusie dat een partner welkom was. Ook als dat zou betekenen dat we Veco Zuivel zouden moeten verkopen.” 

Covid-19

De pas opgestarte gesprekken met Farm Dairy worden in het voorjaar van 2020 ruw verstoord door de uitbraak van de Covid-19-pandemie. Alles is ineens anders, niemand weet wat de effecten zullen zijn. De gesprekken worden stilgelegd, er is voldoende te regelen bij de eigen ondernemingen. Als in het najaar van 2020 de situatie weer enigszins normaliseert, komen de gesprekken weer op gang. Met succes, want op 23 juni van dit jaar brengen de partners een gezamenlijk persbericht uit: Farm Dairy gaat Veco Zuivel overnemen. Tenminste, als concurrentiewaakhond ACM het goed vindt. De ondernemingen vullen elkaar goed aan, zo lezen we.

Veco Zuivel
Veco Zuivel is gespecialiseerd in biologische zuivel: melk, yoghurt, kwark en boter.
De onderneming is gevestigd in Zeewolde, waar in 2009 een nieuwe fabriek werd gebouwd.
Met tachtig medewerkers verwerkt Veco Zuivel daar jaarlijks 70 miljoen ton melk.
Veco Zuivel zet zijn producten voornamelijk af via het binnenlandse retailnetwerk van
biologische winkels en supermarkten. Naast de melk besteedt de onderneming ook
aandacht aan duurzame verpakking; zo bestaat het Veco-melkpak uit karton en een laagje
plastic dat is gemaakt op basis van suikerriet. Veco Zuivel heeft zijn oorsprong in
het melkveebedrijf van de familie Van Rouwendaal in Leusden nabij Amersfoort. Daar
maakte vader Ruud van Rouwendaal in 1998 de stap naar biologische
melkveehouderij en de verwerking tot biologische zuivel. Zijn zonen Alexander en
Jaco namen het stokje van hem over en geven leiding aan het bedrijf in Zeewolde.

“De samenwerking met Veco Zuivel stelt ons in staat om onze strategie aanzienlijk te versnellen. De doelstellingen die wij hadden voor de komende jaren bereiken we nu binnen een jaar. Bovendien stelt dit ons in staat om onze bedrijfsvoering verder te verduurzamen en onze klanten nog beter te faciliteren. Deze stap is daarom goed voor de medewerkers van Farm Dairy én die van Veco Zuivel. Een perfecte match”, aldus Bouwer in het persbericht.

Overname ingetrokken

Het lijkt nog slechts een formaliteit – goedkeuring door ACM – en de overname is een feit. Als we Bouwer en Van Rouwendaal daarom eind juni benaderen voor een artikel in ZuivelZicht houden beiden echter de boot af. Dat is wel erg voorzichtig… of speelt er inmiddels meer?

Het antwoord is ja. Want op 30 augustus maakt de ACM bekend dat de melding van een overname is ingetrokken. De overname gaat niet door. Bouwer laat nog wel weten dat er wat hem betreft nog geen sprake is van een mislukte overname. Er is eerder “op de pauzeknop gedrukt”.  En op 6 september meldt hij: “Wij blijven geïnteresseerd in een overname,”

De druiven zijn zuur, zoveel is duidelijk. Van Rouwendaal heeft daar begrip voor. “Ik heb veel respect voor hoe de onderhandelingen gevoerd zijn door Farm Dairy en Arend Bouwer. Maar we zijn er uiteindelijk niet uitgekomen.” Hoe dat komt? “De wereld is het afgelopen halfjaar flink veranderd. Diverse grondstoffen, zoals kunststoffen en karton, zijn scherp in prijs gestegen. Die ontwikkeling heeft flink wat onrust in de markt veroorzaakt. Het had ook effect op de business van Veco Zuivel.”

Extra zekerheden

Volgens Van Rouwendaal heeft dit ertoe geleid dat FarmDairy extra zekerheden wilde bij de overname. “Daar konden we niet in meegaan”, stelt Van Rouwendaal. “Het kwam er op neer dat we te veel moesten herschrijven. We zagen aankomen dat we nog heel lang moesten onderhandelen en een aantal zaken was voor ons als familie echt niet realistisch. Mede op advies van onze externe deskundigen hebben we daarom gezegd: we stoppen.”

Gesprek

Na de bekendmaking door de ACM dat de fusie was ingetrokken, komt het gesprek op gang tussen Veco Zuivel en Farmel uit Emmeloord. Op zich niet zo vreemd, aldus Jetze Kempenaar, ceo bij Farmel. De beide ondernemingen werken namelijk al vijftien jaar samen. Zo verzorgt Farmel een belangrijk deel van de melkaanvoer voor de fabriek in Zeewolde. Ook ontwikkelden beide ondernemingen samen met Jumbo en ngo’s een concept voor zuivel met Beter Leven Keurmerk 1 ster.

Dit artikel is verschenen in ZuivelZicht 10 2021.
Nog geen abonnee? Klik HIER en profiteer
het eerste jaar van maar liefst 25% korting.

Maar Kempenaar komt daar in september niet over praten. Hij maakt zonder omwegen duidelijk dat als Veco Zuivel een partner zoekt, dat Farmel dan de ideale partij is. “Wij hebben in onze strategie al eerder opgenomen dat we eigen productiecapaciteit voor zuivel willen. Dat maakt onze positie als handelsonderneming in melk en zuivel zoals poeder, boter en kaas, flexibeler en sterker. Wij vinden dat dat ook in het voordeel werkt van onze melkveehouders, die we beschouwen als de basis van Farmel”, licht Kempenaar de toenadering tot Veco Zuivel toe.

Cultuur sluit goed aan

Farmel en Veco Zuivel hebben niet veel tijd nodig om het eens te worden. Want al op 28 september jongstleden komt er weer een persbericht, dit keer van Farmel en Veco samen. Eerstgenoemde neemt een belang van 60 procent in Veco. “Door gebruik te maken van gezamenlijke kennis en expertise ligt er een stevig fundament om onder andere gesloten duurzame melkstromen te kunnen aanbieden”, aldus het bericht.

Ook het volgende staat in het persbericht: ​​”Beide bedrijven kenmerken zich door korte lijnen en een hands-onmentaliteit.” Waarschijnlijk verklaart dat de snelheid waarmee deze deal tot stand komt. “We kennen elkaar al heel lang en hebben natuurlijk wel eens eerder gesproken over uitbreiding van onze samenwerking”, licht Van Rouwendaal toe. “En ja, het helpt wel dat de cultuur van Farmel goed aansluit bij die van Veco. We zijn beiden relatief kleine organisaties met directe zakelijke betrokkenheid van de eigenaren.”

Kempenaar is blij met de deal. “Voor ons is dit een aantrekkelijke stap naar eigen productiecapaciteit. Zo kunnen we een deel van onze melk zelf verwerken. Voor het overgrote deel blijven we zaken doen met bestaande verwerkers.”

Het klinkt optimistisch en hoopvol. Hoe kijkt Bouwer van Farm Dairy terug op de hele gang van zaken? Hij wil nog geen commentaar geven. Pas als de overname door Farmel definitief is, dus na goedkeuring van de ACM, wil hij er over praten. Misschien omdat hij weet dat de wedstrijd pas gespeeld is als het laatste fluitsignaal heeft geklonken… 

Farm Dairy
Farm Dairy is een producent van dagverse zuivel. In de fabriek in Lelystad verwerken de ongeveer 130 medewerkers van de onderneming zo’n 200.000 ton melk per jaar tot zuivelproducten: met name halfvolle en volle melk, yoghurts en vla. Deze producten zet Farm Dairy af als zogenoemde private label-producten naar de retail, foodservice en collega-consumptiemelkproducenten. De onderneming werd in 1998 opgericht door Gerrit de Bruijne, die eerder onder de naam Farm Frites een internationaal aardappelverwerkend bedrijf opbouwde. De in 2020 overleden ondernemer verkocht een deel van Farm Dairy in 2001 aan het huidige FrieslandCampina. Tot op de dag van vandaag is 49,9 procent van de aandelen in handen van de familie De Bruijne, 49,9 procent is van FrieslandCampina en 0,2 procent is eigendom van Jaap Meijers, eigenaar van Meijers Verzekeringen in Amstelveen. Als grootaandeelhouder levert FrieslandCampina grotendeels de benodigde melk aan Farm Dairy. De onderneming richt zich onder andere op verduurzaming van de melkstromen (On the way to PlanetProof, weidemelk, biologisch, Beter Leven keurmerk en Beter voor Boer, Koe en Natuur) en van de verpakkingen. Zo levert het consumptiemelk in cans van biobased en kartonnen verpakkingen van CO2-neutrale materialen.

Farmel
Farmel is van origine een handelsonderneming. Het bedrijf komt voort uit Steegro, dat in 1987 startte met de handel in melkquota. Initiatief- en naamgever is melkveehouder Henk van der Steege, die in 2012 de handelsactiviteiten overdroeg aan zijn compagnon Jan Henry van der Linde, die ook een groot akkerbouwbedrijf bestiert. Sindsdien is de focus van Farmel, dat is gevestigd in Emmeloord, verschoven van handel in rauwe melk en dienstverlening/fouragelevering aan veehouders naar handel in zowel melk als melkpoeders, boter, kaas en weiproducten. De onderneming heeft ongeveer tweehonderd melkveehouders als leveranciers en positioneert zich als flexibele partner voor zuivelondernemingen die hun melkaanvoer niet volledig baseren op ‘eigen’ leden/leveranciers. Afnemers zijn kleine en grote zuivelaars in diverse Europese landen; veelal gaat het om structurele relaties. Zo levert Farmel al langere tijd melk aan Ausnutria, dat inmiddels ook aandeelhouder is in Farmel. Dat geldt ook voor de Schep Groep van Johan Schep, die onder andere actief is in melkveehouderij, vastgoedbeheer en makelaardij. Inmiddels is Farmel uitgegroeid tot een melk- en zuivelhandelaar met een jaarlijkse omzet van bijna een half miljard euro. Om de sterke groeiambities van de onderneming vorm te geven werd in 2020 Jetze Kempenaar als ceo aangetrokken.