Omzetten Britse zuivel groeien, winstgevendheid onder druk

‹ Terug naar overzicht

Omzetten Britse zuivel groeien, winstgevendheid onder druk

Geplaatst op:

Afgaande op de jaarresultaten gaat het de meeste Britse zuivelbedrijven goed. Dat geldt niet alleen voor de dochterondernemingen van buitenlandse multinationals, ook voor de van origine Britse concerns.
(Uit ZuivelZicht nr. 2, februari 2024)

 

Dochters van buitenlandse concerns Arla en Müller zijn grote producenten van consumptiemelk. (Foto: Nigel / Adobe Stock)

Tekst: Hermann-Josef Martin

In meerderheid hebben de Britse zuivelbedrijven de Brexit – nu ruim drie jaar geleden – goed doorstaan. Volgens marktanalisten hebben de grote en middelgrote concerns tijdig ingespeeld op de veranderde handelssituatie, in combinatie met besparingen, modernisering en vaak ook uitbreiding van populaire merkassortimenten. Ook kleinere, niet-exportgerichte ondernemingen hebben de voorbije jaren goede resultaten geboekt. Aan de andere kant zijn er ook bedrijven die verliezen melden, met name door de gestegen kosten.

Arla UK

Het Deense Arla Foods kan trots zijn op de Britse tak van het bedrijf, dat de grootste zuivelonderneming van het Verenigd Koninkrijk is. De bedrijfsomzet over 2022 bedraagt € 3,5 miljard, ruim 21 procent boven het resultaat van 2021. Deze groei is gebaseerd op fors hogere verkoopprijzen. Sinds het einde van de beperkingen als gevolg van de Covid-19-pandemie is de merkomzet in met name de foodservicesector gestegen. Onder meer de verkoopopbrengsten van het consumentenmerk Arla Pro zijn toegenomen: +17 procent op jaarbasis. Ondanks een sterke stijging van de melkprijzen en andere bedrijfskosten komt de nettowinst in 2022 uit op het drievoudige van het voorgaande jaar: € 47,4 miljoen.

Over de eerste helft van 2023 meldt Arla UK een omzetstijging van bijna 17 procent. In de zomer van 2023 heeft Arla een belangrijk contract getekend met de grote Britse supermarktketen ASDA voor de levering van 3 miljard liter melk. Soortgelijke contracten zijn vorig jaar afgesloten met koffiebar-uitbater Starbucks en de ketens Aldi en Morrisons.

Müller UK & Ireland

Zuivelholding Müller UK en Ireland, onderdeel van het tegenwoordig in Luxemburg gevestigde UTM (Unternehmensgruppe Theo Müller), richt zich vrijwel volledig op Groot-Brittannië. Het concern heeft in 2022 verlies geleden. Waar men in 2021 nog ruim €35 miljoen winst maakte, komt men een jaar later uit op een tekort van € 7,3 miljoen. De omzet is wel gestegen, met 17 procent naar € 2,7 miljard. Volgens Müller UK heeft onder meer de toonaangevende Britse yoghurt- en dessertfabrikant MYD in 2022 te maken met forse omzetverliezen. MYD is onderdeel van de Müller-holding.

Müller Milk & Ingredients, een van de drie grote subdivisies van het bedrijf, heeft het wel goed gedaan en is in 2022 marktleider voor consumptiemelk op de Britse eilanden, nog vóór het in veel marktsegmenten grotere Arla Foods. Per 1 januari 2024 is een andere tak van de holding, bezorgdienst Milk & More, verkocht aan de Britse concurrent Nijar Group Freshway. Bij Milk & More werken circa 1.100 mensen.

Dale Farm

Het grootste zuivelbedrijf van Noord-Ierland, Dale Farm Co-operative, meldt dat in het voorbije boekjaar (dat loopt tot 31 maart 2023) een totale omzet van ongeveer € 846,5 miljoen is gegenereerd. Dat is 23,2 procent meer dan in het voorgaande jaar. De winst is gestegen met € 31,2 miljoen. Volgens CEO Nick Whelan is het goede resultaat te danken aan de hoge verkoopprijzen voor zuivel, de verbeterde kostenefficiëntie, extra focus op onderzoek en ontwikkeling en daarbij veel aandacht voor portfoliobeheer. De winst van de coöperatie vertaalt zich onder meer in een hogere melkprijs voor de aangesloten leden. Dale Farm, dat 1300 coöperatieve leden telt, is actief in Noord-Ierland, Schotland en Engeland. In de negen vestigingen van het concern werken ruim duizend mensen.

Ornua Foods

De Ierse coöperatie Ornua is actief in het Verenigd Koninkrijk met vier dochterondernemingen. De gezamenlijke omzet over 2022 bedraagt  € 795 miljoen. De belangrijkste Britse dochter, Ornua Foods UK, heeft het leeuwendeel van dat bedrag binnengebracht: € 5558,5 miljoen. De omzetstijging bedraagt 20 procent, de stijging van nettowinst liefst 52,4 procent. Vooral de segmenten kaas en boter hebben geprofiteerd van de stijgende marktprijzen in 2022. Ornua Foods UK heeft tijdens het boekjaar onder meer de portioneer- en verpakkingscapaciteit uitgebreid en fors geïnvesteerd in marketingcampagnes voor verschillende premium merken.

Saputo Dairy UK / Dairy Crest

Sinds 2019 is de Britse zuivelgroep Dairy Crest onderdeel van de Canadese Croesus Saputo-holding. Het meest recent afgesloten boekjaar, lopend tot 31 maart 2023, laat een totaalomzet zien van € 720,5 miljoen, ruim 22 procent meer dan het voorgaande boekjaar. Bijna 95 procent van de omzet is gegenereerd binnen het Verenigd Koninkrijk.

Dairy Crest telt een kleine 1.250 medewerkers. Het concern is marktleider op het gebied van Britse merkkazen, met ‘Cathedral City’ als hoofdmerk. Verder is het binnen het Verenigd Koninkrijk een van de belangrijkste producenten van boter en andere smeerbare vetten. De onderneming heeft onlangs (2024) bekendgemaakt dat het alle activiteiten op het gebied van kaasverpakkingen gaat concentreren op één locatie. De aanpassing moet leiden tot meer efficiëntie en kostenbesparingen.

Meadow Foods

Het in Noordwest-Engeland gevestigde Meadow Foods is een voorbeeld van een particulier Brits zuivelbedrijf dat het in de afgelopen periode (het boekjaar sloot op 31 maart 2023) goed heeft gedaan. Er is een recordomzet bereikt van € 684,5 miljoen, bijna 31 procent meer dan het voorgaande jaar. De winst is met bijna 25 procent gestegen naar een kleine € 25 miljoen. Volgens het bedrijf is het succes te danken aan hogere verkoopprijzen en een forse stijging van de verkoop van melkingrediënten. Meadow Foods heeft  gedurende het boekjaar een winst van € 24,6 miljoen behaald. Het bedrijf telt drie productielocaties, waar zo’n 500 miljoen liter per jaar wordt verwerkt.

Leprino Foods / Glanbia Cheese

In april 2023 verwerft het Amerikaanse familiebedrijf Leprino Foods alle aandelen van de Britse joint venture Glanbia Cheese. In 2022 genereert het toenmalige Glanbia Cheese een omzet van bijna 500 miljoen euro, zo’n 35 procent meer dan in 2021. De nettowinst stijgt met een opzienbarende 189,3 procent tot € 24,3 miljoen. Het bedrijf is ook na de Brexit de belangrijkste mozzarellaproducent van Groot-Brittannië en bovendien de grootste Britse kaasexporteur. Inmiddels heeft Leprino, ’s werelds grootste mozzarellaproducent, de naam van Glanbia Cheese gewijzigd in Leprino Foods UK.

First Milk

De nummer twee van het Verenigd Koninkrijk waar het om zuivelcoöperaties van Britse origine gaat, is het in Glasgow gevestigde First Milk. Het boekjaar 2022/2023 (tot 31 maart 2023) laat een wisselend beeld zien. Enerzijds een stijgende omzet (bijna 38 procent hoger tot € 530,5 miljoen), anderzijds een winst van minder dan 3 miljoen euro, ruim 96 procent minder dan in het voorafgaande boekjaar. Het management stelt dat sterk gestegen financieringskosten een beter resultaat in de weg hebben gestaan. Om aan alle verplichtingen te voldoen heeft First Milk de nettoschuld van het bedrijf laten oplopen met bijna 24 miljoen euro. Volgens het management is extra kapitaal nodig geweest om hogere melkprijzen te kunnen uitbetalen aan de leden. Daarnaast heeft onder meer een fors hogere waardering van de kaasvoorraden geleid tot extra kosten.

First Milk werkt vanuit twee zuivelfabrieken. De focus ligt op kaasproductie en het verpakken van melk. Volgens managing director Shelagh Hancock is de afgelopen jaren voor tientallen miljoenen geïnvesteerd in uitbreiding van (vooral) de kaasproductie. De kaasverkoop van het bedrijf is de afgelopen zes jaar met circa 40 procent gestegen.

Lactalis McLelland

De grootste kaasmaker van Schotland, Lactalis McLelland, heeft in het boekjaar 2022 een verlies van meer dan € 3,9 miljoen geleden. In 2021 heeft de dochter van de Franse Groupe Lactalis nog een nettowinst van ongeveer € 1,6 miljoen behaald. De bedrijfsomzet is wel gestegen, naar een waarde van € 310 miljoen. Terwijl de cheddarverkoop van Lactalis McLelland is verminderd, hebben verschillende geïmporteerde merkkazen van het Franse moederbedrijf Lactalis – waaronder Président – en de Italiaanse dochter Galbani het wel goed gedaan in de Britse winkels.

Middelgrote bedrijven

Net als First Milk en Lactalis McLelland melden ook verschillende andere middelgrote en kleinere Britse zuivelbedrijven dat hun omzet in het afgesloten boekjaar 2022/2023 is gestegen, bij een forse afname van de winstgevendheid vanwege hoge kosten. Dit betreft onder meer County Milk Products (25,7 procent omzetstijging;  €3,5 miljoen verlies), Yew Tree Dairy (omzetstijging 31 procent; winstdaling met 53,5 procent tot € 4,5 miljoen) en het Schotse Graham’s The Family Dairy (omzetstijging 21,1 procent; verlies € 1,1 miljoen).

Uitzonderingen zijn onder meer Dairy Partners (Gloucestershire, Engeland) dat zowel de omzet (+ 33,3 procent) als de winst (+ 166 procent) heeft zien stijgen. Dairygold (Cheshire, Engeland) heeft het eveneens goed gedaan met een omzetstijging van 50,5 procent bij een stijging van de nettowinst met bijna 62 procent.