Royal A-ware bouwt verder met Spaanse mozzarella

‹ Terug naar overzicht

Royal A-ware bouwt verder met Spaanse mozzarella

Geplaatst op:

Een uitbreiding van het portfolio en een nieuwe productieregio. Met een overname in Spanje bouwt Royal A-ware verder aan haar strategie. “Wij kijken naar sterke productmarktcombinaties, samen met onze klanten en samen met onze melkveehouders.”
(Uit Zuivelzicht nr. 5, mei 2023)

Tekst: Bert Kleiboer

Eind maart maakte Royal A-ware de overname bekend van een fabriek van Danone in het Spaanse Salas. Deze plaats in de regio Asturië ligt in het uiterste noorden, niet ver van de Atlantische kust. “Het is een mooie groene omgeving, die heel geschikt is voor melkproductie. Een ideale plek om, samen met de melkveehouders, stappen te zetten”, zegt CEO Jan Anker. Danone, de vorige eigenaar, produceerde hier kwark en de bekende toetjes. Royal A-ware gaat de fabriek aanpassen om er mozzarella te produceren. De productie zal waarschijnlijk eind 2024 starten, verwacht Anker.
Met de kaassoort mozzarella is zijn onderneming al bekend, maar met de fabriek in Spanje wil Anker een nieuw marktsegment aanboren. “In Heerenveen produceren we mozzarella in blokvorm voor de industrie. In Salas gaan we bolletjes maken, voor retail- en foodserviceklanten. Dat is een totaal ander product en een groeiende markt.” Deze acquisitie past daarom in de strategie van Royal A-ware, zegt Anker. “Wij willen onze klanten bedienen met een zo breed mogelijk portfolio.”
Het Nederlandse Royal A-ware heeft de afgelopen jaren gestaag gebouwd aan een Europees netwerk (zie tekst onderin). De onderneming verwerkt momenteel ruim 2 miljard liter melk in eigen productielocaties in Nederland, België en Italië. Er wordt gebouwd aan kaasmakerijen in Estland en Ierland. Die zullen naar verwachting respectievelijk in de tweede helft van dit jaar en het eerste kwartaal van volgend jaar operationeel zijn. Daar komt dus Spanje bij.

Ketenspeler

Hier wil de onderneming net als in Nederland en België een eigen organisatie voor de aanvoer van melk opzetten. “We gaan hiervoor in gesprek met Spaanse melkveehouders. De bedoeling is boeren in de regio voor de langere termijn groeimogelijkheden te bieden”, zegt Anker. “Wij zien onszelf als ketenspeler en kijken naar sterke productmarktcombinaties, samen met onze klanten en samen met onze melkveehouders.”
Is dit ook de manier om de kansen te spreiden en de aanvoer van melk zeker te stellen nu de melkproductie in Europa steeds meer onder druk lijkt te staan? De topman bestrijdt dat er geen ruimte zou zijn voor melkproductie in Europa. “Ik geloof dat we in Europa in staat zijn volop melk te produceren. In de EU zitten we op 140 miljard liter melk en de Europese commissie verwacht nog steeds een stabiele of zelfs een licht groeiende melkproductie in Europa. Dat zal niet op alle plekken hetzelfde zijn, maar hoe dat precies verloopt, dat weten we niet”, zegt hij.
“We verkopen onze producten wereldwijd, dat proberen we zo efficiënt mogelijk te doen. Daarvoor kijken we naar een goede plek; met geschikte omstandigheden voor melkveehouderij, waar je goed een fabriek kunt runnen en met een gunstige ligging. Salas past heel goed in dat plaatje. “

Kaaskoppen

Anker hecht eraan te zeggen dat Royal A-ware zich ook wil blijven ontwikkelen in haar thuisland. “Ik krijg wel vaker de vraag: wat ben je allemaal aan het doen in die landen? Blijkbaar vallen overnames in het buitenland meer op. Maar wij investeren ook heel veel in Nederland. Dat varieert van nieuwe verpakkingsmachines tot de overname van kaasraspbedrijf Noordhoek. Wij zijn en blijven Hollandse kaaskoppen en we geloven absoluut in de melkveehouderij in Nederland. Die boodschap wil ik graag uitdragen.”

Nederlands kaasbedrijf wordt Europese zuivelproducent

Het Nederlandse Royal A-ware is van oudsher een kaasbedrijf en heeft zich ontwikkeld tot een producent en leverancier met een breed aanbod zuivelproducten en tapas. Naast kaas bevat het portfolio onder andere dagverse zuivel, room, melkpoeder en tapas. Bij Royal A-ware werken meer dan 3.000 medewerkers. De onderneming realiseerde in 2021 een omzet van 2,2 miljard euro. In Nederland heeft de onderneming productielocaties in Heerenveen voor (mozzarella)kaas en room en Coevorden voor dagverse zuivel. Daarnaast omvat de organisatie een aantal vestigingen voor opslag en verwerking van kaas, waaronder het in 2022 overgenomen Noordhoek Geraspte Kaas in Bodegraven.

België en Italië

België groeit uit tot de tweede thuismarkt, met 4 productielocaties. Dat begon in 2015 met roomproducent La Concorde in Merchtem. In 2021-2022 volgden drie overnames: de melkpoederfabriek in Aalter en bedrijven voor de productie van dagverse zuivel in Kruibeke en Herfelingen (Olympia).
In het Italiaanse Baiso heeft Royal A-ware sinds 2016 een kaasmakerij die originele Parmigiano Reggiano produceert.
In Ierland participeert Royal A-ware in Kilkenny Cheese Ltd, samen met de Ierse coöperatie Tirlán. Deze joint-venture kon na een aantal slepende procedures vorig jaar juni beginnen met de bouw van een nieuwe fabriek. Die kan 50.000 ton kaas produceren, zoals Gouda, Edam en Emmentaler. De leden van Tirlán leveren de melk. Naar verwachting komt de productie vanaf het eerste kwartaal van 2024 op gang.
In Estland is Royal A-ware betrokken bij een nieuwe kaasfabriek voor de productie van cheddar, samen met de Estse zuivelcoöperatie E-Piim. De productie zal naar verwachting in de tweede helft van 2023 starten.

CEO Jan Anker: "Wij zien onszelf als ketenspeler en kijken naar sterke productmarktcombinaties, samen met onze klanten en onze melkveehouders. (Foto: Royal A-ware)