'Zuivel op hoog niveau': rapport toont belang zuivelsector

‹ Terug naar overzicht

'Zuivel op hoog niveau': rapport toont belang zuivelsector

Geplaatst op:

De Nederlandse Zuivel Organisatie heeft een nieuw ­economisch rapport uitgebracht: ‘Zuivel op hoog niveau’. De kwaliteit van het ­Nederlandse product staat daarin centraal.  

 

Tekst: René van Buitenen

Het rapport ‘Zuivel op hoog niveau’ brengt de Nederlandse zuivelketen in beeld. In elke schakel staat de kwaliteit van het product voorop. (Foto: NZO)

Kwaliteit is dé pijler waarmee Nederlandse zuivel zijn sterke marktpositie in de wereld heeft veroverd. Dankzij die hoge kwaliteit levert de zuivelsector een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Dat blijkt uit het rapport ‘Zuivel op hoog niveau’, dat de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) heeft uitgebracht. Het rapport bevat actuele cijfers over de zuivelsector en toont het economisch belang en de kwaliteit van de zuivelsector. Daarmee geeft het rapport geeft een waardevol kijkje achter de schermen van een hoogwaardige voedingsindustrie. Lees hier meer over het rapport ‘Zuivel op hoog niveau’.

‘Zuivel op hoog niveau’: ‘Indrukwekkend’

Scheidend VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer ontving onlangs het eerste exemplaar van het rapport uit handen van Albert de Groot, NZO-vicevoorzitter en bestuurslid van VNO-NCW. De Boer, zelf zoon van een melkveehouder: “De zuivelsector draagt al decennialang stabiel bij aan de Nederlandse economie. Dit rapport toont een sector die vooroploopt en continu blijft innoveren. Indrukwekkend!” 

Zuivel uit Nederland onderscheidt zich vooral door de hoge kwaliteit en de aandacht voor duurzaamheid. Dat zorgt voor sterke internationale handelsrelaties én geeft een spin-off naar andere sectoren. Zo draagt de Nederlandse zuivelsector met hoogwaardige producten en kennis bij aan een duurzame en veilige voedselvoorziening in de wereld. 

Met een exportwaarde van € 7,6 miljard levert de zuivelsector een bijdrage van 7 procent aan het Nederlandse handelsoverschot. Dat is vooral te danken aan de afzet richting onze buurlanden. Van alle melk die in Nederland wordt verwerkt, blijft 75 procent in Europa. Duitsland is de belangrijkste handelspartner. De export van alleen al Nederlandse kaas naar onze oosterburen is jaarlijks goed voor € 1,2 miljard. Nederlandse kaas behoort wereldwijd tot de favorieten, en ook melkpoeder en hoogwaardige voedingsingrediënten zijn belangrijke exportproducten. 

Samenwerking

Het rapport bevat niet alleen interessant cijfermateriaal. De data zijn geïllustreerd met bijdragen van enkele hoofdrolspelers in de zuivelketen. Zij gaan nader in op het verhaal achter de cijfers. 

Albert de Groot (rechts) overhandigt het rapport aan VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. (Foto: Freek van den Bergh)

De zuivelsector is een van de topsectoren waarin Nederland wereldwijd excelleert, zegt Guido Landheer, directeur Europees, Internationaal en Agro-economisch Beleid bij het ministerie van LNV in het rapport. Dat is naar zijn mening te danken aan de ‘gouden driehoek’: de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstituten. “Kwaliteit is doorslaggevend, want daarom staan we internationaal bekend. Onze deskundigheid van kaas, boter, melkpoeder, machines, veevoer, mestverwerking en melkvee is zeer gewild. We ondersteunen onder meer China met programma’s voor de verbetering van de lokale veestapel. Dat gaat in de basis over hoe je een boerderij duurzaam runt en met welk type koeien. Daar zijn we goed in. De wortels daarvan liggen in de traditie van samenwerking.”

IJzersterke reputatie

“Over de hele wereld is onze zuivel synoniem voor kwaliteit”, vertelt Albert de Groot, ceo bij Vreugdenhil Dairy Foods in het rapport. “Waar ik ook kom, over de kwaliteit van Nederlandse zuivel hoef ik niet uit te wijden. Ze weten gewoon dat die goed is, want door de jaren hebben we een ijzersterke reputatie opgebouwd.”

Het rapport gaat niet alleen uitgebreid in op de uitvoer van kaas, boter, melkpoeder en andere zuivelproducten. Het behandelt ook de export van de hoogwaardige zuivelkennis. Daarin speelt onder andere het ministerie van Landbouw een voorname rol. Die positioneert Nederland zich als het land dat hoogwaardige kwaliteitsproducten voortbrengt. Daarmee wordt Nederland op de kaart gezet als gidsland voor duurzame agrarische productie elders. Het rapport besteedt ook aandacht aan de rol die organisaties elders in de keten daarbij spelen, zoals de Dairy Campus en een bedrijf als Bles Dairies.

De Engelse vertaling van het rapport ‘Dairy at the highest level’ verschijnt deze maand.

Dit artikel is verschenen in ZuivelZicht 10 2020. Nog geen abonnee? Klik HIER en profiteer het eerste jaar van maar liefst 25% korting.