Advies RDA over dierwaardige veehouderij in coalitieakkoord

‹ Terug naar overzicht

Advies RDA over dierwaardige veehouderij in coalitieakkoord

Geplaatst op:

Op basis van het recente advies van de RDA (Raad voor Dierenaangelegenheden) wil de nieuwe regering een convenant voor dierenwelzijn sluiten. In de decemberuitgave van ZuivelZicht staat een interview met een van de auteurs van dit advies, hoogleraar dierenwelzijn Bas Rodenburg. “Alleen een dierwaardige melkveehouderij is toekomstbestendig.”

Bas Rodenburg: “We willen het dier een leven geven dat vanuit het perspectief van het dier de moeite waard is.”

In het coalitieakkoord staat: ‘In navolging van het advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden nemen we in overleg met boeren, marktpartijen, maatschappelijke organisaties en andere ‘stakeholders’ het initiatief tot een convenant over de ontwikkeling naar een dierwaardige veehouderij’. 

cover ZuivelZicht 12 2021Dierwaardige veehouderij

In de decemberuitgave van ZuivelZicht heeft Bert Kleiboer een interview met een van de auteurs van dat advies, hoogleraar dierenwelzijn Bas Rodenburg. De RDA heeft zes leidende principes geformuleerd voor een ‘dierwaardige’ veehouderij. Deze principes hebben mogelijk ingrijpende consequenties voor de melkveehouderij. 

Aanmoediging

“Waar we naartoe willen is het dier een leven geven dat vanuit het perspectief van het dier de moeite waard is”, zegt Rodenburg in het interview. “Ik zou willen dat de principes worden opgevat als een aanmoediging om de focus in de sector te verleggen van productiegericht naar meer diergericht.”

Lees het interview met Bas Rodenburg in ZuivelZicht 12. Nog geen abonnee? Klik HIER en profiteer het eerste jaar van 25% korting.