Andre Arfman voorzitter Agro-innovatiecentrum De Marke

‹ Terug naar overzicht

Andre Arfman voorzitter Agro-innovatiecentrum De Marke

Geplaatst op:

Andre Arfman is sinds 1 december voorzitter van Agro-innovatiecentrum De Marke in Hengelo (Gld). De organisatie gaat als coöperatie het Agro-innovatiecentrum exploiteren.

De melkveehouder uit Vorden heeft als een van de doelen de coöperatie in oprichting neer te zetten en te zorgen voor voldoende leden. “In 2021 moeten we daar een behoorlijke stap in hebben gezet. Verder wil ik dat de coöperatie meerwaarde biedt voor onze leden en dat het lidmaatschap ook daadwerkelijk wat gaat brengen, vertelt de nieuwe voorzitter.

Begin dit jaar werd aangekondigd dat Carel de Vries van Koeien & Kansen en melkveehouder Jan Eggink De Marke wilden overnemen van Wageningen University & Research (WUR). Het plan is om het melkveebedrijf en de onderzoektrajecten voor kringlooplandbouw van het proefbedrijf in een coöperatie onder te brengen. 

Andre Arfman gaat voor zelfsturing

”Ik hoop dat er over vijf jaar een organisatie staat met enthousiaste leden en dat we een organisatie van betekenis zijn, waar ook vanuit beleidsbepalers naar gekeken wordt”, zegt Arfman. “In Oost-Nederland is de landbouw een economische factor van formaat. Anderen kijken daar soms anders tegenaan. Dat merk ik soms in het publiek debat. Ik ben iemand van argumenten en draagvlak en probeer zonodig mensen die besluiten over de agrarische sector nemen, te overtuigen met goede argumenten. En voor die goede argumenten hebben we ook goed onderzoek nodig. Verandering is van alle tijd en in tien jaar kan er veel veranderen. Daarom moet je steeds perspectief proberen te houden en daar naar toe blijven werken. Zelfsturing is altijd het beste; anders vullen anderen het voor je in.”

Melkveehouder in Vorden

Andre Arfman runt samen met zijn ouders een melkveehouderijbedrijf in Vorden. Ze melken 185 melkkoeien en hebben 85 hectare in gebruik. Het bedrijf doet aan agrarisch natuurbeheer en wekt energie op via zonnepanelen. Arfman is tevens bedrijfsadviseur landbouw bij Alfa Accountants. 

Tot voor kort was Arfman NAJK-voorzitter. In die functie is hij opgevolgd door Roy Meijer. In de komende ZuivelZicht – verschijningsdatum: 18 december – een interview met de kersverse NAJK-voorzitter.