Arla Foods betaalt melkveehouders 1,62 eurocent per 100 kilo melk na

‹ Terug naar overzicht

Arla Foods betaalt melkveehouders 1,62 eurocent per 100 kilo melk na

Geplaatst op:

Arla Foods betaalt haar coöperatieleden per geleverde kilogram melk in 2021 1,62 eurocent extra uit. In totaal keert de zuivelcoöperatie € 207 miljoen extra uit aan haar coöperatieleden als nabetaling en individuele consolidering. De rest van de jaarwinst wordt in het bedrijf geconsolideerd als eigen vermogen en voor toekomstige investeringen. 

Foto: Arla Foods

De nabetaling van 1,62 eurocent per kilogram melk is hoger dan de al eerder verhoogde nabetaling van 1,5 eurocent per kilogram. Vanwege de financiële positie van Arla Foods stelde de board of directors een hogere aanvullende betaling voor dan het gegarandeerde bedrag. Arla Foods’ board of representatives, het hoogste orgaan binnen de coöperatie dat bestaat uit gekozen leden, stemde in met de verhoogde nabetaling.

Arla Foods wil melkveehouders steunen

“Als zuivelcoöperatie vinden wij het belangrijk om onze melkveehouders, die worden uitgedaagd door de algemene inflatie en stijgende kosten op de boerderij, te ondersteunen”, zegt Mark Boot, managing director Arla Foods Nederland, België en Frankrijk. “Door ons nieuwe consolideringsbeleid toe te passen om meer van het jaarresultaat aan hen terug te geven en door hen kansen te bieden om de melkveehouderijen verder te ontwikkelen en toekomstbestendig te maken. Ik ben daarom blij dat de board of representatives het voorstel van de board of directors over de nabetaling aan onze melkveehouders heeft goedgekeurd.

Nieuw consolideringsbeleid

In oktober 2021 heeft de board of representatives een nieuw consolideringsbeleid goedgekeurd ter ondersteuning van de investeringen die vanuit het bedrijf en de coöperatieleden op de melkveehouderijen nodig zijn om de doelstellingen van de nieuwe strategie van de coöperatie voor 2026 te realiseren. Het nieuwe consolideringsbeleid was voorgesteld door de board of directors.

In het nieuwe beleid is de nabetaling al eerder verhoogd van 1,0 naar 1,5 eurocent per kilogram melk, op voorwaarde dat het bedrijf een jaarlijkse nettowinst behaalt van ten minste 2,8 procent van de omzet. De nabetaling wordt in twee termijnen uitgekeerd: halverwege het financiële jaar en aan het einde van het jaar.

Voor melkveehouders maakt de verhoogde nabetaling van 1,62 eurocent per kilogram geleverde melk in 2021 onderdeel uit van de jaaropgave in maart 2022.

Prestatieprijs en groepsomzet stegen 

De prestatieprijs van Arla Foods, die gebruikt wordt om de waarde te meten die de zuivelcoöperatie per kilogram melk creëert, steeg in 2021 naar 39,7 eurocent per kilogram melk tegenover 36,5 eurocent per kilogram melk in 2020. De groepsomzet steeg naar € 11,2 miljard tegenover € 10,6 miljard in 2020 en € 10,5 miljard in 2019. 

Kijk hier voor meer informatie over de jaarresultaten 2021 van Arla Foods.