Arla Foods introduceert klimaatneutrale biozuivel

‹ Terug naar overzicht

Arla Foods introduceert klimaatneutrale biozuivel

Geplaatst op:

Arla Foods introduceert biologisch klimaatneutrale zuivel op de Nederlandse markt. De zuivelcoöperatie beperkt hiervoor op verschillende onderdelen in de keten de uitstoot van broeikasgassen. Ze compenseert tevens alle broeikasgassen van Arla biologisch klimaatneutraal van koe tot koelkast. 

Tegelijkertijd compenseert het zuivelbedrijf de aanwezige uitstoot van koe tot koelkast van alle Nederlandse biologische Arla-producten. Dit jaar is dat via gecertificeerde projecten ongeveer 52.000 ton CO2-equivalenten. Dat is ongeveer de jaaruitstoot van 2.600 huishoudens.Hiervoor investeert het bedrijf in projecten voor het aanplanten van bomen en het beschermen van regenwouden.

Klimaatneutrale biozuivel met keurmerk

Arla biologisch is hiermee de eerste zuivel met het onafhankelijke keurmerk Klimaatneutraal product van de Climate Neutral Group. “Met Arla biologisch klimaatneutraal gaan we onze uitstoot van broeikasgassen steeds meer reduceren waardoor we steeds minder hoeven te compenseren”, aldus Bas Padberg, managing director Arla Foods Nederland, België en Frankrijk. “Reduceren doen wij onder meer met onze recyclebare verpakking van ongebleekt karton en de overstap op biogas. Bovendien voeren onze melkveehouders jaarlijks de Arla Klimaatcheck uit die hen inzicht geeft in de reductiemogelijkheden.”

Transparantie over klimaatneutraal

Consumenten hebben het recht om te weten wat voor zuivelproducten zij kopen. Daarom zet Arla Foods voor op de verpakking dat het gaat om klimaatneutrale producten door reductie en compensatie van de uitstoot van alle broeikasgassen. De achterkant van de verpakking en de website geven verdere uitleg over wat klimaatneutraal is en hoe het bedrijf compenseert. Kijk hier naar een video over het klimaatneutrale Arla Foods.

– De melkveehouders voeren jaarlijks de Arla Klimaatcheck uit en krijgen advies over reductie van broeikasgassen op hun bedrijf;
– Arla biologisch wordt in de fabriek in Nijkerk geproduceerd met groene stroom en biogas van huishoudelijk organisch restafval;
– De verpakkingen voor Arla biologisch klimaatneutraal zijn recyclebaar. De  zuivelkartonnen zijn van ongebleekt karton gemaakt;
– Het Nederlandse Arla biologisch assortiment stoot op jaarbasis ongeveer 52.000 ton CO2-equivalenten uit die Arla Foods compenseert via projecten voor het aanplanten van bomen in Oost-Afrika en het behoud van regenwoud in Indonesië en het Amazonegebied in Brazilië;
– Arla Foods wil in 2050 volledig nettoklimaatneutraal zijn. Dan is de uitstoot zo veel mogelijk gereduceerd en wordt de onvermijdbare uitstoot opgenomen door de natuur op de melkveehouderijen.

Ook in Denemarken

Arla is ook in Denemarken actief om klimaatneutraal te gaan. Het concern lanceerde eind vorig jaar biologische zuivel zonder CO2-footprint op de Deense markt.

Het concern investeert daarvoor in diverse emissiecompenserende projecten, waaronder de aanplant van bossen.  De 90 miljoen liter melk die Arla ieder jaar verkoopt binnen het assortiment van Arla ØKO stoot 123.000 ton CO2 uit. Arla wil dit assortiment in Denemarken CO2-neutraal maken. Dit volume, dat vrijkomt uit de keten van koe tot consument, moet volledig worden gecompenseerd door te investeren in klimaatneutrale projecten.