Ausnutria herijkt bedrijfsstrategie; reorganisatie vestiging Leeuwarden

‹ Terug naar overzicht

Ausnutria herijkt bedrijfsstrategie; reorganisatie vestiging Leeuwarden

Geplaatst op:

Ausnutria werkt ten gevolge van veranderende marktomstandigheden  aan een herijking van haar bedrijfsstrategie. De organisatie wil de productiecapaciteit van haar vestiging in Leeuwarden verlagen. Hierdoor kunnen ongeveer 60 arbeidsplaatsen in Leeuwarden komen te vervallen. De medewerkers daar zijn inmiddels geïnformeerd.

Ausnutria is producent van baby- en kindervoeding met China als  haar belangrijkste markt. Sinds de Covid19-pandemie daalt de vraag. Oorzaken zijn bovendien afnemende economische groei, een dalend geboortecijfer en toenemende lokale concurrentie. Dit heeft direct effect op de resultaten van Ausnutria. Tegen de achtergrond van een neergaand effect van de Chinese markt, maar aangemoedigd door de groeiende vraag naar geitenmelkflesvoeding in de rest van de wereldmarkt, werkt Ausnutria aan meer richting en efficiëntie van de Nederlandse productieorganisatie.

“Om concurrerend te blijven in deze uitdagende markt, focussen wij ons de komende jaren nog meer op kwaliteit, duurzaamheid en procesverbetering, maar zijn wij ook genoodzaakt kostenbesparingen door te voeren. Dit heeft geleid tot het besluit  onze vestiging in Leeuwarden terug te brengen van een 5- naar een 3-ploegendienst”, aldus productiedirecteur Harriet van Genne-Knape. Ausnutria zal in de komend tijd het onderzoek naar kostenbesparingen voortzetten. Het is hierbij aannemelijk dat een verdere reorganisatie zal moeten plaatsvinden.

Vertrouwen toekomst

Ondanks de grote uitdagingen in China, realiseert Ausnutria het afgelopen halfjaar een omzetgroei  in markten buiten China. Ausnutria’s sterke positie in de categorie geitenmelk, de kansen die deze productgroep biedt en daarmee het vertrouwen in de toekomst, zijn ook de basis voor duurzame investeringen. De bouw van Ausnutria’s nieuwe droogtoren voor halffabricaat kindervoeding in Heerenveen, wordt begin 2024 afgerond. Deze vestiging zal volledig duurzaam (gasloos, elektrisch en zonder enige stikstofbelasting) opereren. Wij blijven ons focussen op hoge kwaliteit geitenmelkproducten en daaraan gerelateerd wetenschappelijk onderzoek en productinnovaties,” aldus Bart van der Meer, interim CEO Ausnutria.

Vervolg

De komende maanden worden de gevolgen van de reorganisatie verder uitgewerkt. Alle voorgenomen besluiten zijn onder voorbehoud van advies van de Ondernemingsraad. Wij vinden het belangrijk om in goed overleg met de centrale ondernemersraad en de vakbonden tot een gedegen sociaal plan voor onze medewerkers te komen. Dit heeft de komende periode onze volle aandacht,” aldus Linsey Nijhuis-Pierik, HR-directeur.