Belgische zuivelindustrie zorgt met Nutri-pact voor gezondere keuzes

‹ Terug naar overzicht

Belgische zuivelindustrie zorgt met Nutri-pact voor gezondere keuzes

Geplaatst op:

De Belgische zuivelverwerkende bedrijven hebben het gehalte toegevoegde suikers in hun producten tussen 2012 en 2020 met maar liefst 12 procent gereduceerd. Daarmee hebben de leden van BCZ, de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie, de vooropgestelde doelstellingen van 8 procent van het Convenant Evenwichtige voeding ruimschoots gehaald.

De bedrijven doen het sowieso goed wat betreft de voedingssamenstelling van hun producten: meer dan de helft van het volledige zuivelgamma bevat helemaal geen toegevoegde suikers. Doordat ze talrijke nutriënten bevatten, dragen melk en melkproducten trouwens bij aan een volwaardig voedingspatroon. Voortbouwend op dit Convenant hebben Fevia, de Belgische federatie van de voedingsindustrie, en Comeos, de federatie voor handel en diensten ‘Nutri-pact: een coalitie voor beter eten’ gelanceerd. Ook binnen Nutri-pact blijven zuivelbedrijven zich inzetten voor verdere innovatie en optimalisatie van hun producten. “Ik ben zeer trots op de grote inspanningen van onze leden om toegevoegde suikers te verminderen. Dit is niet zo evident als het lijkt, maar via innovaties en productoptimalisaties is dit mooie resultaat bereikt. Je kan als consument dus met een gerust hart kiezen uit een zeer uitgebreid gamma gezonde zuivelproducten.”, aldus Lien Callewaert, directeur bij BCZ.

Nutri-pact: Innovatie en optimalisatie

Melk en melkproducten zijn een belangrijke bron van eiwit, calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Op basis van hun gezondheidseffecten zijn melk en melkproducten (zowel gesuikerde als ongesuikerde producten) in de voedingsaanbevelingen opgenomen, met een aanbevolen hoeveelheid van 250-500ml per dag.
1 Het Convenant Evenwichtige Voeding is een vrijwillige overeenkomst tussen de voedingssector en de overheid om samen de gezonde keuze gemakkelijker te maken voor de consument.
2 Inschatting op basis van GFK-cijfers (volume per capita) voor categorieën melkdranken, yoghurt en desserts. BCZ en haar leden hebben duidelijk het voortouw genomen om de keuze voor de consument te vergemakkelijken. Enerzijds passen zuivelbedrijven waar mogelijk bestaande recepturen stapsgewijs aan, bijvoorbeeld gamma van Danio van Danone en Pur Natur yoghurt granaatappel. Anderzijds zetten zij nieuwe, innovatieve technieken, zoals lactose-splitsing, in om een gelijkaardig smaakprofiel te bekomen met minder of zelfs geen toegevoegde suikers. Zowel de lactosevrije Cécémel (Chocomel) als de Bambix melkdrankjes zijn hier mooie voorbeelden van. Ten slotte zetten zuivelbedrijven ook bijkomend actief in op de uitbreiding van gamma’s van producten zonder toegevoegd suiker, zoals de nieuwe natuuryoghurt van Inex.

Geen eindpunt

Het behalen van deze sterke reductie is niet eenvoudig geweest. Het verminderen van het gehalte toegevoegde suikers dient stapsgewijs te gebeuren, zodat consumenten kunnen wennen aan de minder zoete smaak. Zo wordt vermeden dat zij het product links laten liggen door de smaakverandering. Lien Callewaert: “Ondanks alle inspanningen en de verantwoordelijkheid die wij als sector al hebben opgenomen, is het voorbije engagement geen eindpunt voor de zuivelindustrie. BCZ en haar leden zullen zich binnen het nieuwe ‘Nutri-pact: een coalitie voor beter eten’ actief blijven inzetten om te innoveren en de nutritionele kwaliteit van zuivelproducten nog verder te verbeteren”.