Beschikbaarheid aminozuren hangt af van zuivelmatrix

‹ Terug naar overzicht

Beschikbaarheid aminozuren hangt af van zuivelmatrix

Geplaatst op:

De eiwitsamenstelling maar ook de zuivelmatrix is van belang voor de beschikbaarheid van aminozuren in het bloed. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het gedrag van verschillende zuivelproducten in de maag. Dit concluderen Nizo food research en FrieslandCampina na een onderzoek dat werd gepubliceerd in het International Dairy Journal. 

De meeste onderzoeken naar de postprandiale aminozuurrespons werden gedaan met geïsoleerde eiwitten en niet met zuivelproducten. Nizo en FrieslandCampina voerden een onderzoek uit onder gezonde vrijwilligers, waarbij zes echte zuivelproducten, een wei-eiwitconcentraat en een micellair caseïne-isolaat werden vergeleken.

Absorptiesnelheid aminozuren

De bevindingen van de onderzoekers maken het mogelijk de absorptiesnelheid van specifieke aminozuren te moduleren door product-procesinteracties te sturen. Dit opent nieuwe mogelijkheden bij het ontwikkelen van voor medische voedingsproducten en producten op basis van zuivel die gezond ouder worden bevorderen.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden in de publicatie Postprandial blood amino acid concentrations in older adults after consumption of dairy products: The role of the dairy matrix in het wetenschappelijk tijdschrift International Dairy Journal.