Boerencoöperaties, LTO Noord en Rabobank tekenden manifest voor gezond en duurzaam landbouw- en voedselsysteem

‹ Terug naar overzicht

Boerencoöperaties, LTO Noord en Rabobank tekenden manifest voor gezond en duurzaam landbouw- en voedselsysteem

Geplaatst op:

De bestuurders van FrieslandCampina, Agrifirm, Cosun, Royal Avebe, LTO Noord en Rabobank hebben het Fascinating manifest Samen investeren in duurzaam geproduceerde voeding ondertekend.

 

 

(foto: Fascinating)

Open innovatieprogramma

Het open innovatieprogramma Fascinating, opgericht in 2020 in Groningen, is een platform waarin (landbouw)bedrijven, organisaties en kennisinstellingen zoals LTO Noord, de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG samenwerken aan een toekomstbestendige landbouw- en voedingssector.

Tjeerd Jongsma, directeur Fascinating, overhandigde onlangs namens alle partijen het manifest Samen investeren in duurzaam geproduceerde voeding aan voorzitter Johan Remkes van het Nationaal Programma Groningen. Jongsma: “Hij was onder de indruk van de gezamenlijkheid en het commitment van alle partijen om nieuw perspectief voor de agrifoodsector te bieden. Geweldig dat alle partijen nu hun handtekening zetten onder een vervolg en we samen blijven optrekken in deze landbouw en voedingstransitie.

Kennis delen, experimenteren en leren

Binnen Fascinating wordt geëxperimenteerd met regeneratieve landbouw, de teelt van nieuwe eiwitgewassen, onderzoek naar gezonde voedingsstoffen en het verwerken van reststromen. Vanuit de coöperaties zijn inmiddels ongeveer 35 boeren en telers binnen verschillende projecten al bezig met experimenten die bijdragen aan een verdere verduurzaming van de landbouw en een toekomstbestendig verdienvermogen. Jongsma: “Zo werken we samen met partners aan een gezond en duurzaam landbouw- en voedselsysteem. Duurzaam betekent meer ruimte voor natuur, met gezonde voeding en een eerlijke opbrengst voor de agrifoodketen als resultaat. Vanuit Groningen maken we gebruik van de aanwezige kennis en bedrijvigheid in de rest van Nederland. Nu gaan we verder bouwen en het onderwijs, MKB en overheden betrekken bij deze transitie”.

Informatie: www.fascinating-groningen.nl