Milcobel lanceert CO2-neutrale Brugge Kaas

‹ Terug naar overzicht

Milcobel lanceert CO2-neutrale Brugge Kaas

Geplaatst op:

Milcobel wil vanaf februari volgend jaar CO2-neutrale Brugge Kaas op de markt brengen. De zuivelcoöperatie heeft hiermee naar eigen zeggen de primeur in België.

brugge kaas milcobel wordt co2-neutraalHet assortiment Brugge-kazen van Milcobel is CO2-neutraal door het reduceren van de CO2-uitstoot bij de productie. De resterende CO2-uitstoot wordt vervolgens gecompenseerd door ondersteuning van een gecertificeerd windmolenproject in India. De zuivelcoöperatie zorgt hiermee voor kwalitatieve lokaal geproduceerde kaas en beperkt tevens zijn ecologische voetafdruk. 

Brugge Kaas: duurzaamheid steeds belangrijker

“Het duurzaamheidsvraagstuk staat hoog op de agenda van onze klanten, en ook consumenten staan meer dan ooit stil bij wat ze eten en waar dat vandaan komt”, aldus Thijs Keersebilck, managing director Consumer Products & Service bij Milcobel. “Bovendien zijn heel wat consumenten op zoek naar manieren om een steentje bij te dragen in het klimaatdebat. Door een CO2-neutrale kaas aan te bieden kunnen bewuste consumenten binnen het kaasgamma een duurzamere keuze maken.” 

Keten pragmatisch verduurzamen

Om het label van CO2-neutrale kaas te kunnen claimen, werkt Milcobel samen met CO2Logic. Aan het gebruik van het label zijn eisen verbonden. Alle broeikasemissies (CO2, methaan, lachgas) worden in de keten cradle to gate berekend, van koe tot kaas.

“Meer dan de helft van onze melkveehouders zet vandaag reeds in op hernieuwbare energie, en tweederde voert energieverlagende maatregelen uit. Daarnaast nemen we deel aan pilotprojecten met onderzoeksinstituut Ilvo rond het verlagen van methaanuitstoot bij koeien en opslag van CO2 in grasland”, vertelt Keersebilck. “We zetten in op bewustwording en stimuleren duurzame projecten via een duurzaamheidspremie.”

Milcobel heeft in zijn productiesites de afgelopen vijf  jaar de energie-efficiëntie per kilogram kaas reeds met 23 procent verlaagd. Het doel is om de emissies van het productieproces verder te verlagen met 35 procent in 2035. Energiezuinige processen en verdere efficiëntieverbetering zullen hiertoe bijdragen. Warmtekrachtkoppelingen zorgen voor duurzamere energie. 

Meer naar circulair 

Naast inzet op klimaat gaat Milcobel steeds meer de circulaire kant op. Ongeveer de helft van het nodige water wordt gewonnen uit de melkverwerking en nadien gezuiverd en opgewaardeerd tot drinkwaterkwaliteit, waarna het wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het reinigen van apparatuur. 

Er wordt eveneens ingezet op duurzamere verpakkingen. “De afgelopen drie jaar gebruikten we 23 procent minder plastic voor onze kaasverpakking”, bevestigt Keersebilck. “Tegen 2023 moeten al onze kaasverpakkingen 100 procent recycleerbaar zijn en moet het aandeel gerecycleerde plastic verpakking verder verhogen.”

Ook CO2 compenseren

Volledig CO2-neutraal produceren door de hele keten is nagenoeg onmogelijk. De resterende CO2-uitstoot van de productie van Brugge Kaas wordt daarom gecompenseerd via een Gold Standard-gecertificeerd windmolenproject in India in samenwerking met CO2Logic. 

“We hadden graag een lokaal project gesteund, maar in Europa en België staat carbon farming nog in de kinderschoenen. Het regelgevend kader ontbreekt, net als afspraken rond meten, opvolgen en vergoeden”, zegt Milcobel-ceo Nils van Dam. “Wat voor ons vooral belangrijk is bij duurzaamheid is het draagvlak bij onze boeren en een pragmatische aanpak op maat van al onze melkveehouders.” 

Nadruk op lokaal

Milcobel legt inmiddels meer nadruk op lokaal. Dit voorjaar kondigde de zuivelcoöperatie de introductie van Eigen Bodem Kaas aan. De jonge Belgische Gouda is een 100 procent Belgische kaas gemaakt van Belgische weidemelk door Belgische kaasmeesters. Milcobel komt met de kaas tegemoet aan de aandacht van de consument voor lokale producten, mede onder invloed van de coronacrisis.