CONO-koeien grazen, ondanks kleine daling, het meest

‹ Terug naar overzicht

CONO-koeien grazen, ondanks kleine daling, het meest

Geplaatst op:

De koeien van CONO-melkveehouders hebben in 2023 gemiddeld 176 dagen van ruim 10 uur per dag gegraasd. Dat meldt de Noord-Hollandse coöperatie op haar website. Dat gemiddelde is iets lager dan 2022. Dit komt vooral door het natte weer vorig voorjaar.

Veel veehouders hebben daarnaast, vanwege het blauwtongvirus en het daarmee samenhangende gezondheidsrisico voor de dieren, uit voorzorg hun koeien eerder naar binnen gedaan. Ondanks deze uitdagingen blijft het aantal dagen dat de koeien buiten grazen ruim boven de landelijke norm van 120 dagen met 6 uur per dag.

Volledige weidegang

Al drie jaar op rij neemt 97 procent van de CONO-melkveebedrijven  deel aan volledige weidegang van de koeien. Vergeleken met het landelijke gemiddelde van ongeveer 77 procent volgens de gegevens van ZuivelZicht NL. blijft CONO zich, naar eigen zeggen, op dit gebied onderscheiden. “We zijn als coöperatie dan ook trots op dit resultaat. Vers gras is goed voor de koe en erg belangrijk voor de kwaliteit en smaak van onze kaas.”

Voor CONO Kaasmakers is weidegang een belangrijk onderdeel van haar duurzaamheidsprogramma. Koeien van de leden lopen zoveel als de natuur dat toelaat buiten. Weidegang levert bovendien een bijdrage aan het natuurlijk graasgedrag van koeien en is daarmee goed voor het dier. Vers weidegras zorgt voor zachtere vetten en voedzame eiwitten in de melk, wat de basis is voor de smedige en lekkerste kaas.