Consumenten vertrouwen boeren het meest binnen voedingssector

‹ Terug naar overzicht

Consumenten vertrouwen boeren het meest binnen voedingssector

Geplaatst op:

De consument geeft boeren het meeste vertrouwen binnen de voedingssector. Zo’n 67 procent van de Europese consumenten heeft vertrouwen in boeren en tuinders. 53 procent van hen vindt retailers betrouwbaar. 

Het vertrouwen dat consumenten in de retailsector stellen, is het afgelopen jaar gestegen met 3 tot 8 procent. Dat heeft wellicht te maken met de coronapandemie. Overheden en fabrikanten kregen het vertrouwen van respectievelijk 47 en 46 procent van de consumenten in Europa.  

Vertrouwen in voedsel

Nederlandse consumenten beoordelen hun voedsel beter dan gemiddeld in het onderzoek. In ons land geven consumenten na Denemarken, Ierland, Finland en het Verenigd Koninkrijk een betere beoordeling voor de kwaliteit van voedsel. Nederlandse kopers geven producten een hoger dan gemiddelde voor de aspecten smaak, gezondheid en veiligheid.

Veilig en duurzaam

Van de ondervraagde consumenten denkt 55 procent dat het voedselaanbod veilig is. Daarentegen is 22 procent van mening dat voedsel in het algemeen niet veilig is. Consumenten hebben minder fiducie in de gezondheid en duurzaamheid van voedsel. 43 procent beoordeelt voedsel als gezond en 30 procent van de consumenten, zo’n drie van de tien, beoordeelt het voedselaanbod als duurzaam geproduceerd vergeleken met de 42 procent die het aanbod als niet duurzaam bestempelt.

Rapport EIT

Dit blijkt uit het The EIT Food Trust Report  In het onderzoek spraken 19.800 consumenten uit achttien Europese landen zich uit over de mate van vertrouwen in het voedingssysteem en in voedingproducten. De studie is opgezet vanuit een consortium van pan-Europese academische partners, waaronder de University of Reading, de European Food Information Council (Eufic), Aarhus University, KU Leuven en de University of Warsaw. 

EIT Food, een Europees initiatief voor voedselinnovatie, is een samenwerking van voedingsindustrie, start-ups, onderzoekscentra en universiteiten uit heel Europa. EIT Food  werd opgericht door het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT).