Crowdfunding van start gegaan voor ikwileerlijkezuivel.nl

‹ Terug naar overzicht

Crowdfunding van start gegaan voor ikwileerlijkezuivel.nl

Geplaatst op:

Deze week is de crowdfunding voor ikwileerlijkezuivel.nl gestart. Op 15 december moet het streefbedrag van 1,5 miljoen euro zijn gehaald. Rik Hoogenberg uit Hezingen wil klanten melk, yoghurt en toetjes laten bestellen via de app ikwileerlijkezuivel.nl. De zuivel wordt vervolgens op maat geproduceerd in gedigitaliseerde en gestandaardiseerde lokale zuivelfabrieken en dan thuis bezorgd.

Melkveehouders zullen via ikwileerlijkezuivel.nl 20 tot 30 procent meer voor hun melk ontvangen, zo is de verwachting. Die prijs is exclusief de bezorging aan huis en gedecentraliseerde productiefaciliteiten. De eerste versie van de online supermarkt voor zuivel moet volgend jaar klaar zijn.

Ikwileerlijkezuivel.nl samen met melkveehouder

Ict-er Hoogenberg zette het concept op met Steven Koenders, consultant in voorraadbeheer en consultant René de Bruijn, eerder werkzaam bij FrieslandCampina en ervaren in digitalisering. Ook melkveehouder Jan Scholten Linde is betrokken bij het project. Volgens initiatiefnemer Hoogenberg is de huidige ‘zuivelketen’ scheefgegroeid, met duurzaamheidsproblematiek tot gevolg, oneerlijke prijzen voor de boeren en macht bij enkele grote partijen. „Het moet eerlijker, groener en digitaler”, vertelt hij in dagblad Tubantia.

Zuivel produceren met nieuwe technologie

De initiatiefnemers willen de productie van de zuivelproducten met nieuwe technologie weer regionaal en kleinschalig organiseren, zo staat op de website. Hierdoor worden er minder kilometers gemaakt om het product bij de consument te brengen en daarnaast weet de consument weer welke boer zijn product levert. Door de regionale productielocaties te standaardiseren en in een digitaal netwerk centraal aan te sturen kan het aantal locaties eenvoudig landelijk worden uitgebreid. Het platform bestaat uit drie onderdelen. Regionale zuivelfabrieken die werken volgens het Apple-concept. Apple zorgt dat consumenten overal eenzelfde iPhone gebruiken. Ikwileerlijkezuivel.nl zorgt ervoor dat in alle regio’s eenzelfde zuivelcentrum komt. Elk productiecentrum gebruikt dezelfde besturingssoftware die via Ikwileerlijkezuivel.nl is verbonden. Het platform heeft tevens een App-store voor recepten waar consumenten en boeren nieuwe recepten kunnen aanbieden. Deze recepten kunnen door de zuivelcentra worden gedownload en zonder aanpassingen direct door alle zuivelcentra worden geproduceerd.

App voor zuivelproducten op maat

Het platform heeft verder een app waar consumenten op maat hun zuivelproducten kunnen samenstellen op basis van standaard ingrediënten, bijvoorbeeld mineralen, vitaminen, eiwitten en toppings. Met de app kan de klant bestellen en betalen en op de hoogte worden gehouden wanneer de bestelde zuivelproducten worden geleverd.

Toepassen van blockchain voor ikwileerlijkezuivel.nl

Ikwileerlijkezuivel.nl is gebaseerd op een blockchain-applicatie om open inzicht te geven over de stand van zaken in de zuivelketen. In het sociaal contract dat met de community is afgesloten worden behaalde resultaten gepubliceerd. Data worden door het toepassen van Internet of Things (IoT) via directe internetkoppelingen in de blockchain applicatie geregistreerd.