DSM gaat met Valio samenwerken in methaanremmer Bovaer

‹ Terug naar overzicht

DSM gaat met Valio samenwerken in methaanremmer Bovaer

Geplaatst op:

Het Finse zuivelbedrijf Valio gaat samenwerken met DSM in voeradditief Bovaer dat de vorming van methaanemissie van koeien met 30 procent vermindert. DSM wacht nog op toelating van het additief in de EU. Het voeradditief komt in de loop van volgend jaar op de Finse markt.

Valio wil Bovaer gaan toepassen in een productie- en marketingsysteem en gaat daarvoor de prestatieparameters van dieren en melk vaststellen. Zo wil het bedrijf komen tot een gunstige ecologische voetafdruk voor zuivelproducten. Melkveehouders die aan Valio leveren, zouden het additief dan moeten gaan toepassen.

Bovaer in voeders

Bovaer is een additief dat in voeders van melkvee kan worden verwerkt. Het onderdrukt het enzym dat de methaanproductie in de pens van een koe op gang brengt. 

Test op Dairy Campus

DSM heeft op Dairy Campus een test met de methaanremmer uitgevoerd. De test op de proefboerderij in Leeuwarden moest informatie verzamelen waarmee het product kan worden geaccrediteerd door de kringloopwijzer. De proef is opgezet samen met WUR, FrieslandCampina, Agrifirm en De Heus en ForFarmers.