Eerste elektrische melkwagen rijdt door Nederland

‹ Terug naar overzicht

Eerste elektrische melkwagen rijdt door Nederland

Geplaatst op:

CONO Kaasmakers en melktransporteur Danmel hebben de allereerste volledig elektrische Rijdende Melk Ontvangst-wagen (RMO) in Nederland in gebruik genomen. De eerste elektrische kilometers zijn inmiddels afgelegd.

CONO zet de elektrische Rijdende Melk Ontvangst-wagen in eerste instantie in voor het ophalen van melk bij veehouders in de regio rondom de Beemster. Doordat de kaasmakerij goed is ingericht voor het opvangen van piekbelasting van het netwerk, gebeurt het opladen van de wagen ’s nachts. Met groene stroom, die voor een groot deel bij eigen melkveehouders wordt opgewekt.

Duurzaam en efficiënt

De nieuwe elektrische RMO is gebouwd door Volvo en uitgerust met de nieuwste technologieën op het gebied van duurzaamheid en efficiëntie. Daarnaast bestaat de RMO-combinatie uit een innovatieve oplegger die is voorzien van een hybride melkpomp. Het verpompen van de melk vanuit de melktank van de boerderij naar de tankwagen gebeurt daardoor niet met een draaiende motor, maar volledig op elektriciteit vanuit deze accu. Naast het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het verbeteren van de luchtkwaliteit, draagt de RMO dus ook bij aan het verminderen van geluidsoverlast.

“We zijn trots op deze innovatieve en duurzame RMO”, zegt Wim Betten, algemeen directeur van CONO Kaasmakers. “Als coöperatie zijn we altijd op zoek naar manieren om onze impact op het milieu te verminderen. Met deze RMO zetten we samen met onze partner Danmel een belangrijke stap in onze ambitie een klimaat-positieve kaasketen te realiseren.” Mart de Waard, eigenaar van Danmel Transport: “Als twee bedrijven met een sterke focus op duurzaamheid is het een logische stap te investeren in innovatieve en milieuvriendelijke oplossingen. Over een jaar evalueren we het functioneren van de truck, met hopelijk als resultaat dat we de tweede gaan bestellen.”

CONO: 75% CO₂-reductie

In melktransport wil CONO Kaasmakers samen met zijn partners 75% CO₂-reductie behalen, om zo de voetafdruk van kaas te verkleinen. Ook zet CONO zich met zijn melkveehouders in voor CO₂-reductie op het boerenerf. Resterende uitstoot wordt gecompenseerd. Lees hier meer over deze ambitie.