FNV-leden akkoord met nieuwe zuivel-cao

‹ Terug naar overzicht

FNV-leden akkoord met nieuwe zuivel-cao

Geplaatst op:
FNV-leden zijn in meerderheid (77 procent) akkoord met de nieuwe zuivel-cao, waarover werkgevers en de bonden veertien dagen geleden overeenstemming hebben bereikt. De salarissen van de bijna 12.000 mensen die onder deze cao vallen stijgen gefaseerd met ongeveer 12 procent.

Naast het al bestaande loonbod van 8 procent in 2023 zijn door de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), FNV en CNV aanvullende afspraken gemaakt die een verdere verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor de sector betekenen. De consignatievergoeding gaat omhoog  en de partijen hebben een verruiming van de RVU-regeling (Regeling Vervroegde Uitreding) afgesproken. De nieuwe cao loopt 15 maanden, van 1 januari 2023 tot en met 31 maart 2024. Per 1 januari 2024 ontvangen werknemers nog een keer een salarisverhoging van 2,65 procent. Daarnaast stijgt het loon voor het merendeel van de werknemers in 2024 met nog eens 1%. Dit deel van de loonstijging wordt betaald vanuit het DI-budget (Duurzame Inzetbaarheid). Dit budget komt met de nieuwe cao-afspraken te vervallen in 2024.

Om de salarisverhoging af te dwingen is vijf keer gestaakt, onder andere bij de FrieslandCampina-vestigingen in Marum en Noordwijk.