Fonterra start incubator voor biotech-start-ups

‹ Terug naar overzicht

Fonterra start incubator voor biotech-start-ups

Geplaatst op:

De Nieuw-Zeelandse coöperatieve zuivelonderneming Fonterra heeft een nieuw bedrijf opgericht om te investeren in en samen te werken met start-ups. Daarmee zegt het zuivelbedrijf voorop te willen lopen met technologische innovatie en het creëren van nieuwe waardestromen voor de coöperatie.

In een persverklaring legt CEO Miles Hurrell uit dat deze stap voortvloeit uit de in 2021 geïntroduceerde langetermijnstrategie, waarin nieuwe ontwikkelingen vanuit de wetenschap worden genoemd als mogelijkheid om te groeien. Hij stelt dat dat voedingswetenschap een belangrijk bijdrage kan leveren aan de gezondheid van mensen en dat dit verdergaat dan de alledaagse ‘lifestyle’-producten. Fonterra wil volgens de CEO op dit gebied een ‘gedurfde’ rol spelen.

Zelfstandige dochter

Het bedrijf – voorlopig Nutrition Science Solutions (NSS) genoemd – zal opereren als zelfstandige dochteronderneming met een eigen bestuur en CEO. Het zal zich richten op waardecreatie door samen te werken en door fusies en overnames. Het wil als incubator start-ups ondersteunen en helpen met opschalen. Fonterra wil zo toegang krijgen tot opkomende technologieën met een wetenschappelijke onderbouwing en op die manier nieuwe markten aanboren. De start-ups kunnen profiteren van toegang tot Fonterra’s wetenschappelijke expertise op het gebied van zuivel en kennis van de wereldmarkt.

Het doel is een portfolio op te bouwen van disruptieve ondernemingen, die voeding, wetenschap en technologie combineren in oplossingen die “een echte impact te hebben op de menselijke gezondheid”, aldus Hurrell.

Fonterra heeft inmiddels een eerste investering via NSS bekendgemaakt: 10 miljoen Amerikaanse dollar voor een minderheidsaandeel in Pendulem, een biotechbedrijf dat  pioniert op het gebied van het zetten van de volgende stap op het gebied van stofwisselingsgezondheid met producten die werken op het microbioom (darmflora).

CEO Miles Hurrell. Foto: Fonterra