FrieslandCampina concentreert boterproductie in Lochem

‹ Terug naar overzicht

FrieslandCampina concentreert boterproductie in Lochem

Geplaatst op:

FrieslandCampina is voornemens zijn boterproductie in Lochem te concentreren. Het voornemen betekent sluiting van de productielocatie in ‘s-Hertogenbosch in 2025 en uitbreiding van de boterfabriek in Lochem.

Het voorgenomen besluit is een direct gevolg van de stijgende vraag naar roomproducten voor de ‘foodservice’-markt. Als gevolg hiervan is minder room beschikbaar voor productie van boter, waardoor een structurele overcapaciteit in de boterproductie is ontstaan. Daarom is nu de keuze gemaakt alle boterproductie samen te voegen en in Lochem onder te brengen.

Productie samenvoegen

De fabriek in Lochem voegt de productie van boterolie en poeder samen met die van boter zodat efficiënter kan worden geproduceerd. Bovendien wordt daar een nieuwe duurzame boterinstallatie gebouwd, waardoor de CO2-uitstoot sterk zal verminderen. Roel van Neerbos, president van FrieslandCampina Food & Beverage: “We beseffen dat met dit voorgenomen besluit straks een einde komt aan onze decennialange aanwezigheid in ‘s-Hertogenbosch en dat dit afscheid voor veel medewerkers een emotioneel moment zal zijn.”

Verbouwingsduur twee jaar

De verbouwing van de productievestiging in Lochem zal ongeveer twee jaar duren. Daar zal de uitbreiding naar verwachting 27 nieuwe arbeidsplaatsen opleveren. Bijna alle 90 arbeidsplaatsen in ’s-Hertogenbosch komen te vervallen. Dit zal deels door natuurlijk verloop worden opgevangen. Betrokken medewerkers en vakbonden zijn over het voorgenomen besluit geïnformeerd en de medezeggenschapsraad is om advies gevraagd. FrieslandCampina past het sociaal plan toe en ondersteunt medewerkers bij het vinden van een nieuwe baan. FrieslandCampina investeert ook in andere productielocaties, waaronder de fabrieken in Veghel en Leeuwarden