FrieslandCampina stopt productie poeder in Dronrijp, Gerkesklooster

‹ Terug naar overzicht

FrieslandCampina stopt productie poeder in Dronrijp, Gerkesklooster

Geplaatst op:

FrieslandCampina wil de poederproductie in Dronrijp en Gerkesklooster beëindigen. De vestiging in Dronrijp waar momenteel verschillende poederproducten worden geproduceerd sluit per 1 april 2022. De wei- en melkpoedertoren in Gerkesklooster gaat per 15 januari 2021 dicht. Deze fabriek blijft wel andere producten zoals kaas produceren. Op beide locaties komen in totaal 57 arbeidsplaatsen te vervallen. 

De poedertoren in Gerkesklooster deed dienst als noodvoorziening voor de verwerking van melk in het geval van een storing elders in het netwerk. De poederproducten die in Dronrijp worden geproduceerd voor toepassing in kindervoeding, medische voeding en sportvoeding zullen in andere productielocaties van FrieslandCampina worden geproduceerd. De vestiging in Dronrijp maakt deel uit van het productienetwerk van FrieslandCampina Ingredients, de locatie in Gerkesklooster behoort tot FrieslandCampina Dairy Essentials.

FrieslandCampina versnelt strategie

Beide besluiten passen in de door FrieslandCampina aangekondigde versnelling van de strategie ‘Our Purpose, Our Plan’. Hiermee wil de coöperatie onder meer structurele overcapaciteit verminderen met het sluiten van productielocaties of verplaatsen van activiteiten. Het beëindigen van de activiteiten in Dronrijp en Gerkesklooster is onderdeel van dit plan en draagt bij aan de aangekondigde besparingen Gerkesklooster van FrieslandCampina Dairy Essentials.

Dronrijp

“Ons voornemen om de productie in Dronrijp te beëindigen en deze elders in ons netwerk onder te brengen, is na zorgvuldige afwegingen tot stand gekomen”, aldus Herman Ermens, president FrieslandCampina Ingredients. “Daarbij is gekeken naar zowel huidige productiecapaciteit als toekomstige marktontwikkelingen. Ik ben me ervan bewust dat dit besluit een grote impact heeft op betrokken medewerkers en we zullen hen uiteraard zo goed mogelijk begeleiden in dit proces.”

Gerkesklooster

Bij FrieslandCampina Dairy Essentials wordt “continu gezocht naar manieren om onze positie verder te verbeteren met betrekking tot melkverwerking, waardecreatie en kostenoptimalisatie”, aldus Hans Meeuwis, president FrieslandCampina Dairy Essentials. “Dit doen we uiteraard met oog voor alle belangen en zorg naar de betrokken medewerkers. Deze stap past in die verdere verbetering van onze positie. Gerkesklooster blijft als site belangrijk voor de productie van andere zuivelproducten zoals kaas.” Begin dit jaar werd op deze locatie een membraaninstallatie voor het indikken van kaaswei in gebruik genomen. De investering kwam na de nieuwbouw van het kaaspakhuis en de herbouw van het pekelgebouw na een brand zes jaar geleden.

Sociaal Plan

Als gevolg van de voorgenomen besluiten ontstaan geen nieuwe arbeidsplaatsen in andere vestigingen van FrieslandCampina. De medewerkers en vakbonden zijn over de voorgenomen besluiten geïnformeerd en de medezeggenschap is om advies gevraagd. Voor medewerkers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is het Sociaal Plan van FrieslandCampina van toepassing. Het bedrijf ondersteunt de betrokken medewerkers bij het vinden van een nieuwe baan.