llvo houdt seminar voor zuivelsector nu online

‹ Terug naar overzicht

llvo houdt seminar voor zuivelsector nu online

Geplaatst op:

Ilvo (Vlaams Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) organiseert iedere twee jaar organiseert een seminar voor de zuivelsector. Vanwege de geldende coronamaatregelen wordt de bijeenkomst ditmaal online gehouden op vrijdag 4 december. 

Tijdens het Ilvo Webinar Zuivel en Zuivelanalogen belichten deskundigen binnen Ilvo uitdagingen zoals hygiëne, verwerking en labelling. Zij vertalen de recentste inzichten van het onderzoek naar de praktijk. Het seminar van het instituut richt zich op de voedingsindustrie, boerderijzuivelverwerkers, technologieaanbieders, adviseurs en beleidsmakers.

Programma webinar Ilvo

Het programma van het Ilvo Webinar Zuivel en Zuivelanalogen is als volgt: 

9:30 u: Welkom – Lieve Herman
9:45 u: Oorzaak en snelle bepaling van eiwitafbrekende enzymen in melk – Els Van Coillie. De boosdoeners zijn bacteriën zoals Pseudomonas, die tijdens de gekoelde opslag van rauwe melk enzymen produceren die actief blijven na hittebehandeling van de melk. Dit blijft een reëel probleem voor veel bedrijven.
10:00 u.: Residuen van diergeneesmiddelen in zuivelproducten – Wim Reybroeck. Hoe moet je analyseresultaten precies interpreteren? Welke test is geschikt voor welk type product (poeder, concentraat enzovoort) of diersoort (geit, paard enzovoort)?
10:15 u.: Contaminatieproblemen in de productie: Opsporen van microbiële verontreiniging en doelgerichte reiniging en desinfectie – Koen De Reu. Resultaten van recent onderzoek en tips & tricks voor de praktijk.
10:30 u.: Optimalisatie van sterilisatieprocessen – Estelle De Paepe. F0-waarde voor vertaling van pilootschaal naar productieschaal.
10:45u.: Pauze
11:00 u.: Lactosearme en –vrije producten – Barbara Duquenne. Welke verwerkingsstappen resulteren in lactosearme en welke in lactosevrije producten? Hoe kunnen we dit bepalen? Wanneer mogen we dit labelen?
11:15 u.: Allergenen in zuivelproducten: risico-inschatting en ‘may contain-labelling – Isabel Taverniers. Zuivelproducten bevatten vaak (ongewild) allergene plantaardige ingrediënten. Hoe voer je de risico-inschatting uit, en hoe label je precies met ‘may contain’?
11:30u.: Roomijsbereiding met minder suiker en vet – Barbara Duquenne. Over het in balans brengen van het recept, voor lekker en smeuïg roomijs.
11:45 u.: Klimaatscans voor melkveebedrijven – Veerle Van Linden. Project Klimrek biedt klimaatscans en individuele begeleiding aan melkveebedrijven om de ecologische voetafdruk te verkleinen.
12:00 u.: Einde

Praktische informatie

Elke lezing duur 10 minuten, gevolgd door 5 minuten waarin vragen kunnen worden gesteld. Inschrijven voor gratis onlinedeelname aan het webinar kan HIER. 

Neem voor meer informatie contact op met Karen Verstraete: karen.verstraete@ilvo.vlaanderen.be