Kaasmaker De Fryske en Vogelbescherming bundelen krachten

‹ Terug naar overzicht

Kaasmaker De Fryske en Vogelbescherming bundelen krachten

Geplaatst op:

Kaasmaker de Fryske en Vogelbescherming Nederland gaan samenwerken om meer vogelvriendelijke zuivel in de supermarkt te krijgen. Beide willen ervoor zorgen dat meer zuivelproducenten vogelvriendelijk aanbod ontwikkelen en winkeliers daar flink meer ruimte in de schappen voor maken.

De Fryske en de Vogelbescherming hebben hetzelfde doel: een einde maken aan de stille lente op het boerenland. Dat kan alleen als melkveehouders meer ruimte aan de natuur  geven, waardoor weidevogels kunnen terugkeren. Piet Spoorenberg van de Vogelbescherming: “Zulke boeren zijn er wel, maar nog veel te weinig: minder dan 5% van alle zuivel in de supermarkt is ‘vogelvriendelijk’. De enige manier om dat percentage flink omhoog te krijgen, is als iedereen in de zuivelsector samenwerkt.” Vogelbescherming en De Fryske willen ervoor zorgen dat meer zuivelproducenten vogelvriendelijk aanbod ontwikkelen en dat de detailhandel daar flink meer ruimte voor maakt. Alleen dan kan de consument een natuurvriendelijke keuze maken in de supermarkt.

Waarom is vogelvriendelijke zuivel nodig?

Deze zuivel komt van boeren die rekening houden met de weidevogels op hun land. Dat hebben deze vogels hard nodig, want het gaat niet goed met ze. In plaats van uitgestrekte, eentonige graslanden waar geen bloem, insect of vogel te vinden is, grazen de koeien die de vogelvriendelijke melk leveren in een landschap van gevarieerde, kruidenrijke plasdras graslanden vol bloemen, insecten, weidevogels en andere dieren. Kortom, vogelvriendelijke zuivel leidt tot meer biodiversiteit in het boerenlandschap!

De Fryske is pionier

De Fryske is als pionier in de vogelvriendelijke zuivel bekend met uitdagingen in de keten en de afzet. De kaasmaker heeft als missie het zuivelsysteem duurzaam te veranderen en helpt daarom de Vogelbescherming graag met zijn kennis en netwerk. De Vogelbescherming is initiatiefnemer van de Vogelvriendelijke Zuivelwijzer en al tien jaar aanjager van vogelvriendelijke zuivel. Zuivel die aan het keurmerk voldoet is te vinden op zuivelwijzer.nl. Ook de Fryske staat met zijn kaas in de zuivelwijzer. “Samen gaan we supermarkten bezoeken en het zuivelschap analyseren. Ook willen we kennisbijeenkomsten organiseren en partijen in de zuivelketen bijeenbrengen. Alles om ervoor te zorgen dat iedereen doordrongen raakt van het feit dat het anders moet. En snel.

Supermarktbezoek

Deze week hebben De Fryske en de Vogelbescherming een aantal winkels bezocht ter introductie van hun samenwerking, waarbij ze hebben geconstateerd dat er vrijwel geen vogelvriendelijke zuivel te vinden is. Er is dus nog een wereld te winnen voordat de grutto’s weer een nieuwe lente zullen aankondigen. Maar de tijd is er meer dan rijp voor.

 

Vogelbescherming en De Fryske brengen de lente terug op het land. Foto: De Fryske