Kennis van Nederlanders over voedingswaarde zuivel valt tegen

‹ Terug naar overzicht

Kennis van Nederlanders over voedingswaarde zuivel valt tegen

Geplaatst op:

Het is met de kennis van Nederlanders over de voedingswaarde van zuivel minder goed gesteld dan veel mensen zelf denken. Dat zuivel onderdeel is van gezond eten en drinken is bij vier op de vijf consumenten bekend, maar waarom dat zo is en wat voedingsstoffen in zuivel voor het lichaam doen weten veel mensen niet.

Tekst: Vincent Krabbendam

Dat blijkt uit onderzoek dat Kien heeft uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). De bevindingen zijn bedoeld om diëtisten en andere voedingsprofessionals meer inzicht te geven over de kennis die Nederlanders hebben over gezond eten en de voedingswaarde van zuivel. Het onderzoek werd begin dit jaar uitgevoerd onder een representatieve groep van ruim 1.500 Nederlanders.
Een belangrijke bevinding is dat er een flinke kloof bestaat tussen hoe mensen denken dat het met hun kennis gesteld is en het daadwerkelijke niveau. Zo weten ze doorgaans wel dat zuivel een bron van calcium is, maar niet wat calcium en vitamine B2 en B12 voor het lichaam doen. Zo weet minder dan 40 procent dat vitamine B12 bijdraagt aan een goede werking van het zenuwstelsel. Bij zeven op de tien mensen is bekend dat ze een tekort aan calcium kunnen krijgen als ze geen zuivel consumeren. Dat hetzelfde geldt voor vitamine B2 en B12 is echter maar bij respectievelijk 18 en 13 procent van de ondervraagden bekend.

Kennis verbeteren

Ook zijn mensen zich vaak niet bewust van verschillen in voedingswaarde met andere producten, en weten ze niet dat die waarden van bijvoorbeeld plantaardige dranken onderling stevig kunnen verschillen. “Het is belangrijk om te beseffen dat producten flink kunnen verschillen in voedingswaarde”, zegt Stephan Peters van NZO daarover. “Zuivel bevat van nature veel voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven, zoals eiwit, calcium, vitamine B12 en B2. Melk, yoghurt en kaas zijn niet eenvoudig één op één te vervangen door een ander product.”
Het is volgens hem van belang om die kennis over de voedingswaarde van zuivel te verbeteren zodat mensen weten wat ze daar aan hebben. Dat belang wordt nog eens versterkt door de recente bevinding uit ander onderzoek Nederlanders minder zuivel eten en drinken (gemiddeld 329 gram per dag) dan door de Gezondheidsraad wordt aanbevolen (afhankelijk van leeftijd 400 tot 600 gram per dag).

Het is van belang om die kennis over de voedingswaarde van zuivel te verbeteren zodat mensen weten wat ze daar aan hebben. Foto: Shutterstock