Krimp DMK kan doorgaan

‹ Terug naar overzicht

Krimp DMK kan doorgaan

Geplaatst op:

De geplande inkrimping van de productiecapaciteit bij de Duitse zuivelcoöperatie DMK, waarvan het Nederlandse DOC Kaas deel uitmaakt, gaat door. De Raad van Toezicht heeft daar eind vorige week mee ingestemd.

 

De onderneming reageert op regionaal veranderende grondstofhoeveelheden en houdt bij deze planning ook rekening met aspecten van waardetoevoegende assortimentsontwikkeling. Aan het besluit is een vernieuwde uitgevoerige test van de geplande maatregelen voorafgegaan, gebaseerd op een in opdracht van werknemersvertegenwoordigers opgesteld deskundigenadvies. Daaruit zijn echter geen andere conclusies te trekken over de duurzame en economische voortzetting van de betreffende bedrijfsonderdelen.

Rauwe melk

Net als voor alle andere productiebedrijven geldt ook voor de DMK Group dat het netwerk van productiecapaciteit mogelijk zo goed mogelijk wordt ingericht. Die capaciteiten komen voort uit een samenspel van drie factoren: de melkhoeveelheid per regio en de vraag en capaciteit op fabrieksniveau. Een permanente optimalisering van de bedrijfsstructuur en het productportfolio is nodig om een zo hoog mogelijke benutting van de verwerkte rauwe melk te bereiken. Het besluit van de Raad van Toezicht betekent dat het proces, dat tot het voorjaar van 2025 duurt, wordt voortgezet. Ook dat van 150 personeelsleden in de betreffende vestigingen Dargun (sluit volledig), Edewecht, Hohenwestedt en Everswinkel (capaciteitsreductie) afscheid wordt genomen. DMK zal hen ondersteunen. De onderneming betreurt deze beslissing, maar benadrukt dat er economisch gezien geen alternatieven zijn.