Lage vraag naar biologische geitenzuivel: geitenhouders gaan terug naar gangbaar

‹ Terug naar overzicht

Lage vraag naar biologische geitenzuivel: geitenhouders gaan terug naar gangbaar

Geplaatst op:

De vraag naar biologische geitenzuivelproducten is laag. Daarom keren geitenhouders terug van biologisch naar gangbaar. Dat meldt het  Vlaams infocentrum land- en tuinbouw VILT op vilt.be. De verhoogde kostprijs van biologische geitenzuivel is eveneens een van de oorzaken van de omschakeling.

Volgens de Organic Goatmilk Coöperatie (OGC), die ook in Vlaanderen biologische geitenmelk ophaalt, is de kostprijs het afgelopen jaar met 12 tot 15 procent gestegen. Johan Devreese van de coöperatie verwijst naar een onderzoek dat de OGC heeft laten uitvoeren naar de kostprijsstijging door de hogere voeder- en energiekosten. Hieruit blijkt dat de kostprijs op een goed jaar tijd met 12 tot 15 cent per liter gestegen is.

Klappen

“Deze prijsstijging kunnen we niet uit de markt halen. We zitten momenteel in de hoek waar de klappen vallen en moeten erdoorheen.” Devreese wijst op het feit dat biologische bedrijven het hoofd boven water kunnen houden met dank ook aan eerder opgebouwde reserves. “De sector heeft vele zeer goeie jaren gekend tussen 2015 en 2021.”

De coöperatie heeft voorheen bericht dat nieuwe geitenhouders lid kunnen worden. OGC had meer biologische geitenmelk nodig om de groeiende vraag naar biologische geitenzuivel te kunnen beantwoorden.

Over de OGC

Organic Goatmilk Coöperatie (OGC) is een samenwerkingsverband van ruim vijftig biologische geitenhouders uit Nederland, België en Duitsland. Ze produceren jaarlijks 25 miljoen kilogram melk die wordt afgezet bij ruim twintig verwerkers in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland. De meeste melk wordt verwerkt tot kaas.