Laiterie des Ardennes neemt nieuwe mozzarellafabriek in gebruik

‹ Terug naar overzicht

Laiterie des Ardennes neemt nieuwe mozzarellafabriek in gebruik

Geplaatst op:

De Belgische zuivelcoöperatie Laiterie des Ardennes heeft in Baudour in de provincie Henegouwen een nieuwe fabriek voor de productie van mozzarella in gebruik genomen. De nieuwe locatie heeft een jaarlijkse capaciteit van 32.000 ton. Voor de productie van de mozzarella is straks jaarlijks 200 miljoen kilo melk nodig. 

De mozzarella die in Baudour wordt geproduceerd, is vooral bestemd voor de Europese en Aziatische markt. De kaas komt in blokken van 2,5 kilo uit de nieuwe fabriek en gaat naar foodbedrijven die de mozzarella verder verwerken in voedingsproducten. Met de bouw van de fabriek is een investering van € 40 miljoen gemoeid. 

Mozzarella groeiende markt

Het zuivelbedrijf ziet mozzarella als een veelbelovend product voor de toekomst. Volgens het bedrijf wordt wereldwijd elke dag iets meer dan 3,6 miljoen ton mozzarella geconsumeerd. Hoewel er de laatste jaren behoorlijk wat productiesites voor mozzarella zijn bijgebouwd, ziet de coöperatie dat er ruimte is voor extra productie. “De komende jaren zal de markt voor mozzarella nog jaarlijks groeien met 4 tot 5 procent”, zei Laiterie des Ardennes-directeur Louis Ska daarover eerder. “Dat is ongeveer 150.000 ton per jaar.” Vooral in Azië stijgt de vraag nog sterk.

Vernieuwingsprogramma Laiterie des Ardennes

De opening van de mozzarellafabriek maakt deel van uit een vernieuwings- en verbredingsprogramma van de coöperatie waarbij € 125 miljoen wordt geïnvesteerd in onder meer een kaasfabriek, een droogtoren en een boterlijn voor gebak. De aanzet voor de bouw van de nieuwe fabriek begon in 2018 met de opdracht van de raad van bestuur van Laiterie des Ardennes aan dochteronderneming Solarec om de invloed van de prijsvolatiliteit voor boter en melkpoeder terug te dringen. 

Over de coöperatie 

Laiterie des Ardennes, gevestigd in Recogne vlak bij Libramont in de Belgische provincie Luxemburg, levert aan Belgische en Europese afnemers en straks ook naar Aziatische foodproducenten. De coöperatie telt meer dan 2.000 melkproducenten en coöperanten in heel België en verwerkt de melk via dochteronderneming Solarec, dat voor 86,4 procent in handen is van Laiterie des Ardennes. Jaarlijks wordt zo’n 1,3 miljard liter melk verwerkt, waarvan 970 miljoen geproduceerd wordt door de leden van Laiterie des Ardennes. De zuivelcoöperatie heeft productiesites in Recogne en Baudour en behaalde vorig jaar een jaaromzet van € 560 miljoen.