Melk verliest allergiebeschermende activiteit bij 65 °C

‹ Terug naar overzicht

Melk verliest allergiebeschermende activiteit bij 65 °C

Geplaatst op:

Bij een warmtebehandeling bij 65 °C gedurende 30 minuten wordt de allergiebeschermende activiteit in melk vernietigd. Dit blijkt uit onderzoek van Ling Xiong. 

Ling Xiong onderzocht het effect van warmtebehandelingen op de fysisch-chemische eigenschappen en immuunfunctionaliteit van eiwitten in koemelk. Ze onderzocht de verandering van het wei-eiwitproteoom en de schade aan de biologische activiteit van melk na warmtebehandeling met een gedetailleerde studie van lactoferrine. Ling Xiong promoveerde op 15 december aan de Wageningen University & Research. 

Immuunactieve eiwitten in melk

Ze stelde vast dat bij een warmtebehandeling bij 65 °C gedurende 30 minuten de allergiebeschermende activiteit werd vernietigd. Bij een warmtebehandeling bij 75 °C gedurende 30 minuten verminderde de bacteriostatische capaciteit als gevolg van denaturatie en aggregatie van immuunactieve eiwitten.

Koemelkallergie

Zuivelzicht.nl meldde eerder dit jaar dat de methode van verwarmen impact heeft op eiwit dat koemelkallergie veroorzaakt. Ying Deng promoveerde hierop aan de Wageningen Universiteit.