Melkpoederproducent NutriDutch is failliet

‹ Terug naar overzicht

Melkpoederproducent NutriDutch is failliet

Geplaatst op:

NutriDutch in Putten is failliet, evenals moedermaatschappij MC Milk. Aanleiding voor het bankroet van de melkpoederproducent zouden de hoge energieprijzen zijn. In de  fabriek in Putten werden producten gemaakt voor de voedingsmiddelenindustrie waaronder weipoederconcentraten, eetbare lactose en melkpoeders.

Foto: Tim van Donkersgoed

NutriDutch had eind 2019 een negatief eigen vermogen dat eind 2020 verder was afgenomen naar bijna € 1,4 miljoen negatief. Er is een curator aangesteld voor de afwikkeling. Mogelijk komt een doorstart  aan de orde. Het bedrijf telde 34 medewerkers.

NutriDutch was al doorgestart

NutriDutch is reeds een doorstart van zuivelonderneming Van der Bor Milk, dat in 2016 failliet ging. Het bedrijf werd in 2016 overgenomen door investeringsmaatschappij Mentha Capital, nadat Van den Bor Milk//Vikariën failliet verklaard was. De investeringsmaatschappij nam de reeds bestaande fabriek over en heeft hier de afgelopen jaren fors in geïnvesteerd. 

Foodindustrie

De onderneming richtte zich op de Nederlandse en internationale foodindustrie. “Dat doen wij met het verwerken van kaasweiconcentraten tot weipoederderivaten. Het zijn hoogwaardige ingrediënten die geschikt zijn voor een breed scala aan producten, denk aan chocolade, bakkerijproducten en melkpoeders”, vertelden Erik van den Bor, verantwoordelijk voor in- en verkoop, en operationeel manager Henk van den Bor destijds.  

Eigen niche invullen 

Nutridutch was van plan om een eigen niche in de markt in te vullen met een productiecapaciteit van toendertijd ton weiverwerking per week tot maximaal jaarlijks 20.000 ton lactose. “Afhankelijk van de productie van eindproducten als WPC 35 tot het hogere WPC 50 en 80 leveren we gedemineraliseerde en ontsuikerde weipoeder, maar ook permeaatpoeder waaruit de wei-eiwitten met ultrafiltratie zijn verwijderd. Al deze  ingrediënten worden productieklaar uitgeleverd, met name in poedervorm of  vloeibaar afhankelijk van de klantwens.” De omzet zou bij een volledige capaciteit rond € 20 miljoen kunnen bedragen. 

NutriDutch werkte de afgelopen jaren samen met onder meer Holland Jersey in Nijkerk. De producent verwerkte de melkstroom van Holland Jersey tot poeder voor de industrie. Holland Jersey startte vorig jaar met de levering van Holland Jersey-melkpoeder in de babymelkpoeder van Ivenet uit Zuid-Korea.