Melkuitwisseling zorgt voor lagere transportkosten en uitstoot

‹ Terug naar overzicht

Melkuitwisseling zorgt voor lagere transportkosten en uitstoot

Geplaatst op:

Hochwald en FrieslandCampina bundelen krachten voor een efficiëntere melkcollectie. Uitwisseling van ledenmelk  tussen de bedrijven bekort de afstand van de melkveebedrijven naar de verwerkingslocaties aanzienlijk. Dit leidt tot kostenbesparingen en een duurzamere manier van melkcollectie door minder CO2-uitstoot.

Detlef Latka, CEO Hochwald Foods: “Samenwerking tussen twee coöperatieve ondernemingen op basis van gelijkwaardigheid creëert meerwaarde voor onze leden. Dit is een goed voorbeeld van hoe coöperaties gezamenlijk synergiepotentieel kunnen benutten terwijl ze ook met elkaar concurreren.” Edwin van Doorne, directeur Strategy Global Supply Chain bij FrieslandCampina: “Door de uitwisseling van ledenmelk kunnen we onze melk efficiënter transporteren. Daarmee laten FrieslandCampina en Hochwald zien dat duurzaamheid en kostenbesparing hand in hand kunnen gaan.”

Vanaf november

FrieslandCampina transporteert vanaf november 2023 de melk van een deel van de Duitse leden-melkveehouders met eigen transport naar productielocaties van Hochwald in Duitsland. Hochwald zal op zijn beurt eenzelfde hoeveelheid melk van eigen leden-melkveebedrijven uit het grensgebied met Nederland naar de productielocatie van FrieslandCampina in het Nederlandse Veghel vervoeren. Met de uitruil van melk heeft een aanzienlijke kostenbesparing plaats door de sterk verkorte afstanden tussen de leden-melkveebedrijven en de productielocaties. Bovendien reduceren beide coöperaties gezamenlijk op deze wijze de CO2-uitstoot met op jaarbasis een impact van meer dan 1.000 ton CO2.

De meerjarige overeenkomst tussen FrieslandCampina en Hochwald is gericht op langetermijnvoordelen voor beide ondernemingen. Voor de leden-melkveehouders maakt deze uitruil geen verschil. De melk wordt opgehaald en betaald door de eigen zuivelcoöperatie.

Foto: FrieslandCampina