Milcobel bepaalt standaard melkprijs voor juli

‹ Terug naar overzicht

Milcobel bepaalt standaard melkprijs voor juli

Geplaatst op:

De Raad van Bestuur van Milcobel heeft 18 juli  de standaard melkprijs voor deze maand vastgesteld op 37,50 euro per 100 liter.

De nieuwe standaard komt overeen met een reëel uitbetaalde melkprijs van 41,55 euro per 100 liter voor een bedrijf met een vetgehalte van 43 g/l, een eiwitgehalte van 35 g/l en maximale premies voor kwaliteit, duurzaamheid en hoeveelheid. De vet- en eiwitprijs voor juli bedraagt 4,9342 euro per kilogram. Op de internationale zuivelmarkten blijft de verhoopte prijsstijging uit. De situatie vertoont vooralsnog geen uitgesproken positieve trends. De volatiliteit blijft dus groot. Daarnaast merkt Milcobel ook een verschuiving op consumentengebied.

Consumentengedrag

Het aankoopgedrag van de consument gaat meer richting private label-producten. Dit ten koste van de merkproducten waar de marges traditioneel groter zijn.
Dat heeft uiteraard ook een impact op de melkprijs; waarbij we de afgelopen maanden de melkprijzen van alle zuivelproducenten hebben zien dalen, inclusief de internationale spelers op de Belgische markt. In deze wispelturige zuivelmarktcontext hanteert Milcobel voor juli de nieuwe standaard melkprijs voor de leden-coöperanten. Aangevuld met premies vertaalt zich dit absoluut in een competitieve melkprijs in de markt.

Wei-project op schema

Ondanks de zomermaanden gonst het in de zuivelfabriek in Langemark van de bedrijvigheid. Milcobel voert momenteel aanpassingswerken uit aan de mozzarella-lijn in het kader van het gezamenlijke wei-project met ARLA Foods Ingredients. Vanaf 2024 produceert Milcobel hoogwaardig weiproteïne concentraat dat verder zal verwerkt worden in onder meer sportdrankjes en babyvoeding. De werken zitten perfect op schema, tot grote tevredenheid van ARLA dat bij een tussentijdse evaluatie veel waardering heeft getoond voor de projectaanpak en kwaliteit van de melkaanvoer. Zoals toegelicht tijdens de algemene ledenvergaderingen zal dit wei-project resulteren in een plus op de melkprijs voor de Milcobel-melkveehouders. Het partnerschap met ARLA is een concreet resultaat van de Feniks-strategie, waarbij wordt ingezet op maximale melkvalorisatie en de opportuniteiten van partnerschappen systematisch worden onderzocht.